Ο Φρανσουά Μιτεράν είχε πει ότι οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνο εκείνους που τις δέχονται. Κάποιοι θεωρούν, πάντως, ότι δεσμεύουν και αυτούς που τις δίνουν, ειδικά όταν απευθύνονται σε μικρά παιδιά ή σε νέους ανθρώπους. Αναφέρομαι στον Κάρολο Παπούλια (φωτογραφία), ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε υποσχεθεί ότι θα επισκεπτόταν τους ανήλικους που κρατούνται στον Αυλώνα. Χθες υλοποίησε τα υπεσχημένα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ έγινε περίπου ινκόγκνιτο, δηλαδή δεν ανακοινώθηκε, ενώ δεν υπήρχαν πουθενά κάμερες. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης, ο γενικός γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής Μαρίνος Σκανδάμης και ο γενικός γραμματέας του Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος. Εψαξα και έμαθα ότι ο Παπούλιας έμεινε στη φυλακή ανηλίκων δύο ώρες και συνομίλησε με μαθητές όλων των βαθμίδων.

ΣΗΜΕΙΩΝΩ ότι στον Αυλώνα υπάρχουν 500 κρατούμενοι από 23 εθνικότητες, εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που πληροφορούμαι ότι ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση ενός αλλοδαπού μαθητή της Γ’ Λυκείου. Ο προαναφερθείς μαθητής έχει βραβευθεί από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και ετοιμάζεται να πάρει μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ο Παπούλιας τον ρώτησε ποια σχολή τον ενδιαφέρει και εκείνος απάντησε «Φυσικές Επιστήμες». Κατάσκοπός μου λέει ακόμη ότι ο Πρόεδρος παρακολούθησε και σκακιστικό αγώνα μεταξύ μαθητών, ενώ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για το έργο των δασκάλων, πολλοί από τους οποίους είναι εθελοντές.

ΜΕΝΩ στον Παπούλια, ο οποίος ενημερώθηκε χθες από τον Γιάννη Στουρνάρα για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την τρόικα. Ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία για την Εθνική Τράπεζα, καθώς θεωρεί ότι είναι φιλέτο που δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των ξένων αντί πινακίου φακής.

Τυπικές υπογραφές

Κανένα αγκάθι δεν υπάρχει στην διαδικασία μεταβίβασης του θρυλικού Σκορπιού από την Αθηνά Ωνάση στον ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Απλώς θυμίζω ότι με βάση την πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθεσία, για την πώληση ή έστω τη μεταβίβαση νησιών ή νησίδων, ανεξάρτητα αν αυτά είναι ιδιωτικά ή ανήκουν στο Δημόσιο, απαιτείται η έγκριση και η υπογραφή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Δηλαδή χωρίς την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας η όποια μεταβίβαση δεν θεωρείται νομικά έγκυρη. Ρώτησα και έμαθα ότι το χαρτί που αφορά τον Σκορπιό δεν έχει φθάσει ακόμα στο Πεντάγωνο για υπογραφή. Φαντάζομαι, όμως, ότι το θέμα είναι τυπικό και θα προχωρήσει αμέσως μόλις μπει η απαιτούμενη υπογραφή, όπως θυμίζω ότι έγινε και στην περίπτωση της Οξιάς, την οποία αγόρασε ο Εμίρης του Κατάρ.

Γκάφα για Οσκαρ

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Δεν αποκλείω να ισχύει το ίδιο και για τον δρόμο προς την γκάφα. Το διαπιστώνω με αφορμή τη χθεσινή παρθενική εμφάνιση του Γιώργου Καλαντζή στο προεδρείο της Βουλής. Αυτό επειδή ο νέος αντιπρόεδρος, μέσα στον υπερβάλλοντα ζήλο του να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, είπε κάτι σε στυλ «όσοι κρύβονται είναι άνανδροι, ενώ οι λεβέντες και τα παλικάρια βγαίνουν μπροστά, όπως έκανε ο Αλέκος Παναγούλης, και ας διαφωνούσα μαζί του». Ο παραλληλισμός του Παναγούλη με τους σημερινούς τρομοκράτες άφησε την Ολομέλεια άφωνη. Ο μόνος που απάντησε ήταν ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος βρισκόταν στο βήμα περιμένοντας να μιλήσει και είπε κάτι του τύπου «διαφωνώ μαζί σας, γιατί η πράξη του Παναγούλη ήταν αντρίκια και δίκαιη, ανάγκη για τη δημοκρατία».

Επικηρυγμένος στη Βουλή

Τον Αδωνη Γεωργιάδη έχουν βάλει στο στόχαστρο οι υπάλληλοι της Βουλής, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι θα απέλυε όλους μαζί τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ψήφισαν άλλο κόμμα (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ) στις προηγούμενες εκλογές. Εξού και μαθαίνω ότι χθες κυκλοφόρησε στους διαδρόμους της Βουλής σημείωμα που αναφέρει τις επίμαχες δηλώσεις και περίπου… επικηρύσσει τον βουλευτή της ΝΔ. Για την ιστορία, θυμίζω ότι στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέβηκαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Ελλάς – Ισραήλ – συμμαχία

Λένε ότι η δημοσιογραφία είναι πολύ ωραίο επάγγελμα, αρκεί να την εγκαταλείψει κανένας νωρίς. Κάτι θα ξέρουν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία) και ο Αριέ Μέκελ, καθώς αμφότεροι υπήρξαν δημοσιογράφοι καριέρας προτού μεταπηδήσουν ο πρώτος στην πολιτική και ο δεύτερος στη διπλωματία. Οι προηγούμενες ζωές τους, πάντως, δεν νομίζω να απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανήμερα της επετείου της εθνικής εορτής του Ισραήλ, η οποία θα γιορταστεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής. Αντίθετα, πληροφορούμαι ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα μίλησαν για το μέλλον της συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας και όχι μόνο. Μου λένε ότι δεν αποκλείεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιααλόν, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών των δύο υπουργείων.