Στον πάγο μπαίνει η σύνδεση κάθε νέου φωτοβολταϊκού με το δίκτυο τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους, αφού χρήματα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν υπάρχουν.

Μπροστά στη συνεχώς αυξανόμενη μαύρη τρύπα του ΛΑΓΗΕ και υπό την πίεση της τρόικας για ριζικά μέτρα μείωσής της, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να αναστείλει έως και τις 31 Δεκεμβρίου τη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης νέων έργων με το δίκτυο.

Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε διαβούλευση ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, με την επισήμανση ότι η αναστολή μπορεί να αίρεται πριν από την 31η Δεκεμβρίου μόνο με υπουργική απόφαση και αναλόγως της πορείας του ελλείμματος των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα αυτό θα εκτιναχθεί στα 640 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013. Της αναστολής εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά (στέγες).

Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά άλλων δραστικών μέτρων. Ετσι, η ειδική εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι καθορίζεται στο 40% για τα φωτοβολταϊκά που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του Μεσοπρόθεσμου (Νοέμβριος 2012) με το οποίο και καθιερώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Η εισφορά για όσα έργα είχαν συνδεθεί στο δίκτυο πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ήταν 25%-35%.

Ταυτόχρονα καθιερώνεται η εγγυητική επιστολή που θα καταβάλλεται στο ΛΑΓΗΕ μαζί με κάθε νέο αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ.

Τα ποσά για τα τέσσερα κλιμάκια που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι μειωμένα κατά περίπου 50% σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εγγυητική θα ξεκινάει από τα 10.000 ευρώ και θα φτάνει ώς και τα 60.000 ευρώ ανά MW. Ετσι, 60.000 ευρώ/MW προβλέπονται για το τμήμα ισχύος έως και 1 MW, 30.000 ευρώ/ΜW για το τμήμα ισχύος από 1 MW έως και 10 MW, 20.000 ευρώ/MW για το τμήμα ισχύος από 10 MW ώς και 100 MW και 10.000 ευρώ/MW για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 MW.