Η σειρά των αγώνων του Παναθηναϊκού με τη Μπαρτσελόνα είναι βγαλμένη, μέχρι τώρα, με καρμπόν από το 2011! Τι κι αν έχει αλλάξει η ομάδα το περασμένο καλοκαίρι κατά τα 12/14, τι κι αν άλλαξε προπονητικό τιμ και διοίκηση, ο έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης έκανε το πολυπόθητο break στον δεύτερο αγώνα του στη Βαρκελώνη και επιστρέφει στην Αθήνα με το πλεονέκτημα έδρας να βρίσκεται στο ΟΑΚΑ.

Το κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων αναμένεται να αποδειχθεί πολύ μικρό για να χωρέσει τους οπαδούς των Πράσινων, που μετά το εκπληκτικό τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη που διαμόρφωσε το τελικό 66-65 για τον ΠΑΟ, βρίσκονται στα ουράνια όπου τους έχει στείλει αμέτρητες φορές αυτή η ομάδα!

Υστερα από τη σκληρή ήττα στον πρώτο προημιτελικό και όσα επακολούθησαν, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη όχι μόνο δεν έχασε την αυτοπεποίθησή της, αλλά με πανομοιότυπο με το 2011 τρόπο, ανέτρεψε τα προγνωστικά και τα δεδομένα. Όπως πριν από δύο χρόνια, όταν η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έκανε το θαύμα ρίχνοντας στο καναβάτσο τη Μπαρτσελόνα στο δεύτερο ματς επιστρέφοντας από το -16π, έτσι και χθες στο ίδιο γήπεδο, με τον ίδιο τρόπο γύρισε από το -13π και νίκησε με το απίθανο τρίποντο (στα 8’’) του αρχηγού του!

«Η ανηφόρα είναι μεγάλη»

«Ο κόουτς είχε σχεδιάσει την επίθεση, είπε να βγω στην κορυφή και να παίξω πικ εν ρολ με τον Λάσμε. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάω ως το καλάθι, τελικά όμως σούταρα» περιέγραψε την τελευταία φάση, με αντίπαλο τον Τζαγουάι, ο Δημήτρης Διαμαντίδης που τόνισε ότι η Μπαρτσελόνα παραμένει το φαβορί της σειράς.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα, μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η Μπάρτσα είναι καλύτερη ομάδα, έχει καλύτερο προπονητή. Πάμε στην έδρα μας τώρα, αλλά σε αυτή την φάση δεν παίζουν ρόλο οι έδρες. Η ανηφόρα είναι μεγάλη. Πρέπει να σκεφτόμαστε το επόμενο παιχνίδι. Είναι σημαντικό που κερδίσαμε, νομίζω πως έχουμε ένα πλάνο και το ακολουθούμε».

Το πλάνο που ανέφερε ο Διαμαντίδης ξεκινούσε, για μια ακόμη φορά, από την άμυνα. Όπως την Τρίτη (64-64 το 40λεπτο) έτσι και την Πέμπτη κράτησε την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ σε χαμηλό σκορ και αφού από το 40-27 με καταιγισμό τρίποντων (4/5 με τους Ούκιτς 2/2, Μπράμο 1/1, Γκίστ 1/2), μείωσε σε 45-42, φόρτωσε με άγχος την Μπαρτσελόνα την οποία κυνηγούσε ως το τέλος του αγώνα όπως η γάτα το ποντίκι!

Ο Ναβάρο με δύο προσπάθειες έδειξε πως θα καθάριζε μόνος το ματς (64-60 στα 1.45) αλλά ο Μπράμος με το τρίτο τρίποντό του (3/3) μείωσε σε 64-63 (1.17). Στα 51» και αφού οι διαιτητές συμβουλεύτηκαν το instant replay το καλάθι του Γουάλας δεν μέτρησε, αλλά στη συνέχεια ο Μπράμος εκδήλωσε επιπόλαιη επίθεση που έδωσε ξανά το δικαίωμα στην Μπάρτσα να επιτεθεί (28»). Ο ομογενής διόρθωσε το λάθος του με γρήγορο φάουλ στον Ναβάρο (19» πριν τη λήξη) ο οποίος με 1/2β σημείωσε το 65-63 και ο Πεδουλάκης πήρε τάιμ άουτ.

Στη συνέχεια και για τα τελευταία δευτερόλεπτα ο Διαμαντίδης πήρε την προσπάθεια. Έμεινε στην περιφέρεια και αφού ζάλισε τον Τζαγουάι, δεν πήγε σε διείσδυση αλλά με απίθανο τρίποντο έγραψε το 66-65 που ήταν τελικό καθώς ο Λάσμε έδωσε κι άλλο stop, στον Ναβάρο στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 11-16, 32-27, 50-48, 65-66

Μπαρτσελόνα: Σάδα 6(2), Χουέρτας 5(1), Αμπρίνες 10(2), Ναβάρο 20(3), Γιασικεβίτσιους 2, Γουάλας 2, Ινγκλς 3(1), Λόρμπεκ 7, Τζαγουάι 4, Τόμιτς 6.

Παναθηναϊκός: Μπράμος 13(3), Ματσιούλις 5(1), Ούκιτς 8(2), Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 10(2), Γκιστ 14(2), Μπανκς, Ξανθόπουλος 2, Σχορτσανίτης 4.