«Εχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, αλλά υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο, στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές και έχουν προχωρήσει καλά για μια σειρά από μέτρα» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, για τον επικεφαλής του Eurogroup οι τομείς-κλειδιά όπου πρέπει να δοθεί έμφαση είναι το δημοσιονομικό κενό, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση.

Οπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, η Αθήνα πρέπει να κάνει το μέγιστο δυνατό για να αποφύγει την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στο πρόγραμμα, να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ταχύτερο δυνατό και να υλοποιήσει τους προαπαιτούμενους όρους για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Μόνον όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και ανάψει το πράσινο φως θα συναντηθεί η ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 2,8 δισ. ευρώ για τη δόση του Μαρτίου και άλλα 7,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.