Εληξε λίγο πριν τις 11 το βράδυ η συνάντηση της τρόικας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη συνάντηση, όπου συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για να «κλείσει» το ζήτημα του Δημοσίου μετείχε για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος αποχώρησε τελικά λίγο μετά τις 10 και μισή το βράδυ.

Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαιναν ότι «είμαστε στο παρά πέντε να συμφωνήσουμε με την τρόικα».

Ορίστηκε και νέο ραντεβού με τον κ. Σταϊκούρα, την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι.

Ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο Δουβλίνο, όπου την Παρασκευή θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η οριστική συμφωνία με τους δανειστές της χώρας θα επέλθει μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ερωτηθέν για τον φόρο στα ακίνητα και ειδικότερα για το αν η μείωση θα είναι 10% ή 15%, απάντησε ότι «τα θέματα θα κλείσουν μαζί και θα γίνουν ανακοινώσεις για όλα μαζί».

Επίσης, το ίδιο στέλεχος επανέλαβε ότι έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό, θέμα που συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην δεύτερη εντός της ίδιας ημέρας συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας, η οποία έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποια θέματα εκκρεμούν, έτερο κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι «το θέμα του Δημοσίου δεν έχει κλείσει, αλλά υπάρχουν και κάποια ζητήματα που έχουμε θέσει εμείς».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, το ίδιο στέλεχος απάντησε πως το θέμα έχει τεθεί στην τρόικα.

Σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ίδιο στέλεχος εξήγησε πως αυτό επετεύχθη επειδή το 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1% αντί του στόχου για 1,5%.

Μετά το τέλος της προηγούμενης σύσκεψης Στουρνάρα – τρόικας, που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στο Eurogroup με αρκετά θέματα κλεισμένα και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014».

Με δεδομένο ότι δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δουβλίνου, άρα δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την δόση, παρά το γεγονός ότι στις 20 Απριλίου λήγουν και τα «ακούρευτα» ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Το άτυπο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν επίσημα πρόταση να καθιερωθεί κούρεμα διατραπεζικών καταθέσεων όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Eάν περάσει η πρόταση αυτή, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η νευρικότητα μεταξύ πιστωτών για το ποιος θα πληρώσει το κόστος όταν μια τράπεζα βρίσκεται σε κίνδυνο, σημειώνει το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει τη λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.