Ξημερώματα Κυριακής, ο Βίλφρεντ, ένας Ολλανδός που ζει στο Παρίσι δέκα χρόνια τώρα, επέστρεφε από βραδινή έξοδο μαζί με τον σύντροφό του, Ολιβιέ. Οι δυο νεαροί είχαν περάσει μια ωραία βραδιά με φίλους και κρασί, μιλούσαν γι’ αυτήν, περπατούσαν αγκαζέ προς το μετρό. Ξαφνικά, άκουσαν μια φωνή: «Α, αδερφές!». Προτού προλάβουν να αντιληφθούν τι συνέβαινε, δέχθηκαν επίθεση δύο έως τεσσάρων ατόμων. Ο Βίλφρεντ δεν θυμάται πολλά. Ξύπνησε μέσα στο ασθενοφόρο. Του έλειπε ένα δόντι και είχε σπασμένα κόκαλα γύρω από τα μάτια. Το ζευγάρι αποφάσισε να ανεβάσει τη φωτογραφία του ματωμένου, πρησμένου «προσώπου της ομοφοβίας» στο facebook –ζητώντας συγγνώμη για το θέαμα, αλλά χαρακτηρίζοντας τη δημοσίευση πολιτική πράξη. Το θέμα πήρε αμέσως διαστάσεις. Στον ιστότοπο του «Nouvel Observateur» υπήρχαν χθες, πέραν της ιστορίας αυτής καθεαυτήν, και τέσσερα – πέντε ενυπόγραφα «κατηγορώ», καθώς και οι αντιδράσεις πολιτικών ιθυνόντων, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Παρισιού.

Τον περασμένο μήνα, με την ευκαιρία του Πάσχα των καθολικών, ήρθε στην Αθήνα για διακοπές ένας έλληνας ομογενής στη Σουηδία, ο Τάσος Σταφυλίδης –συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και πρώην βουλευτής του Αριστερού Κόμματος της σκανδιναβικής χώρας. Μια μέρα, ενώ περπατούσε προς το σπίτι του, τον πλησίασαν από πίσω τρεις μαυροντυμένοι τύποι και του επιτέθηκαν. Νόμισε ότι επρόκειτο για ληστεία. Μέχρι που άκουσε να του φωνάζουν «παλιοπ… θα πεθάνεις». Τον έριξαν κάτω και τον χτυπούσαν με κλωτσιές, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Χρειάστηκε να επιστρέψει στη Σουηδία ο Τάσος Σταφυλίδης, να δημοσιεύσει συνέντευξη και φωτογραφίες του η «Aftonbladet», να γράψει για το συμβάν ο Νίκο Aγκο στο Protagon, για να μαθευτεί –και αυτό σε έναν μικρό κύκλο «κολλημένων» με τα ανθρώπινα δικαιώματα –το συμβάν.

Οι δυο χώρες διαφέρουν και μοιάζουν ταυτόχρονα. Στη Γαλλία το νομοσχέδιο «Γάμος για Ολους» βρίσκεται, σε πείσμα των αλαλαγμών Δεξιάς και Εκκλησίας, δυο βήματα πριν από την εφαρμογή του, εδώ οι γκέι δεν υπάρχουν ούτε στο σύμφωνο συμβίωσης. Στη Γαλλία, η Ακροδεξιά περιφέρεται με μανδύα προβάτου, στην Ελλάδα περιφέρει καμαρωτά τους κυνόδοντες και τα ουρλιαχτά της. Οσο όμως τα θύματα μένουν «μονόστηλα» και οι θύτες, μαζί με τους συνεργούς τους, «πρωτοσέλιδα», θα παραμένουμε μια ωραία παρέα που βαυκαλίζεται κάνοντας ακαδημαϊκές συζητήσεις. Ενώ εκεί έξω μαίνεται ένας πόλεμος.