Στο μικροσκόπιο τριών εισαγγελέων μπαίνουν οι αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» για τις οφσόρ εταιρείες ελληνικών συμφερόντων σε φορολογικούς παραδείσους. Για πρώτη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη με βάση τη λίστα συγκεκριμένων υπεράκτιων εταιρειών και στοιχείων, που τις τελευταίες μέρες παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ», επιχειρούν να χαρτογραφήσουν όλες τις ενδεχόμενες αξιόποινες δραστηριότητες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου παρενέβη άμεσα και έδωσε χθες εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τον κύκλο δημοσιευμάτων της εφημερίδας.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Αντικείμενο της έρευνας που θα διενεργήσει ομάδα εισαγγελέων είναι να εντοπιστεί αν και ποιοι από τους νόμιμους εκπροσώπους και αληθινούς δικαιούχους των συγκεκριμένων υπεράκτιων εταιρειών έχουν διαπράξει αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Αιχμή του δόρατος βέβαια για τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα μπουν στα άδυτα του φορολογικού παραδείσου και των υπεράκτιων εταιρειών, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα από τους ιδιοκτήτες τους, είναι κυρίως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για τον λόγο αυτό το σύνολο σχεδόν των επίμαχων οφσόρ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία φαίνεται να λειτουργούν εκτός ραντάρ των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου, θα διερευνήσουν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χαράλαμπος Τζώνης και Αρης Κορέας.

Και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσουν άμεσα την έρευνά τους, ενώ θα στείλουν και αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην έδρα των εταιρειών προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία στοιχεία για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Στις άμεσες προτεραιότητες των εισαγγελέων θα βρεθεί η λίστα με ονόματα και διευθύνσεις 107 οφσόρ ελληνικών συμφερόντων που δημοσίευσαν το περασμένο Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών.

Το μέρος των αποκαλύψεων που αφορούσαν το δίκτυο των εταιρειών οι οποίες συνδέονται ευθέως με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κατασκευαστή Γιάννη Καρούζου και την αποκαλούμενη υπόθεση Καρούζος – γκέιτ, ανέλαβε να ερευνήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία έχει ήδη στα χέρια της σχετική ανοιχτή δικογραφία.

Η μεγάλη εισαγγελική έρευνα αναμένεται να είναι πολύμηνη. Και αυτό γιατί έχει δείξει η ιστορία και σε άλλες συναφείς υποθέσεις ότι οι απαντήσεις επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και οι διασταυρώσεις στοιχείων, προαπαιτούμενα για τη στοιχειοθέτηση αξιόποινων πράξεων, καθυστερούν να φτάσουν στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελέων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών μόλις συμπληρώνει το παζλ για καθεμία από τις υπεράκτιες εταιρείες και σκοντάφτει στην τέλεση αξιόποινων πράξεων, θα σχηματίζεται αυτοτελής δικογραφία και οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

ΤΟ «SPIEGEL». Σε χθεσινό δημοσίευμα του «Spiegel» αναφερόταν ότι τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ εμπόδιζαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες την ανάληψη δράσης για την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων. Το γερμανικό περιοδικό επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση αυτή να αλλάξει και πως ρόλο έπαιξαν και οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που γίνονται μέσα από τα δημοσιεύματα σε πολλές χώρες ταυτόχρονα. «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αναλάβει την έρευνα για την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος του «Spiegel» τόνισε ότι η αποφασιστικότητα σε ΕΕ και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των φορολογικών παραδείσων έχει ενισχυθεί σημαντικά, καθώς οι χρεωμένες δυτικές χώρες δεν αντέχουν και δεν ανέχονται πλέον την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, η κοινή γνώμη είναι αρνητική στο ότι ορισμένοι πλούσιοι φοροαποφεύγουν την ώρα που μεγαλώνει το χάσμα με τους φτωχούς.

–>