Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν για την κατάστασή τους στο επόμενο εξάμηνο οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ενώ σταθεροποιητική καταγράφεται πλέον η τάση σε επίπεδο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) που πραγματοποιεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων -ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο δείκτης NGBI 500 κατέγραψε τον Μάρτιο νέο βελτίωση, για τρίτο συνεχή μήνα, και διαμορφώνεται στο -22, έναντι -27 τον Φεβρουάριο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -41 τον περσινό Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες έκριναν σε ποσοστό 10% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι 13% τον Φεβρουάριο του 2013. Την ίδια στιγμή, στο 39% φτάνει το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξήθηκε στο 51%, από 49% τον Φεβρουάριο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Χειρότερη εκτιμούν ότι θα είναι η κατάστασή τους στο επόμενο εξάμηνο ποσοστό 24% των ερωτηθέντων, έναντι του 40% τον Φεβρουάριο. Στασιμότητα προβλέπει το 54% (38% τον Φεβρουάριο) και βελτίωση “βλέπει” το 22%, από 21% τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντικά συρρικνωμένη καταγράφεται η πρόθεση των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών για απολύσεις, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 11% τον Μάρτιο, από 31% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στο 3% (έναντι ποσοστού 8% τον Φεβρουάριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.Η “μερίδα του λέοντος” βέβαια, και συγκεκριμένα το 86%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 61% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις καταδεικνύουν για τον Μάρτιο συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που καταγράφουν μείωση -48%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο-. Αύξηση πωλήσεων ανέφερε τον Μάρτιο ποσοστό 20% των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, από 17% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στασιμότητα “είδε” το 32%, έναντι 28%.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ