Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχαν τα μέλη αμερικανο-εβραϊκής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα, μέσω πλωτών μονάδων αποϋγροποίησης (LNG).

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, οι ιδιώτες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το οικόπεδο 3, το οποίο κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΕΝΙ. Ο υπουργός με τη σειρά του τους παρέπεμψε για διαβουλεύσεις στην εταιρεία.

Ο κ. Λακκοτρύπης θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για το Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και γι’ άλλα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή εκμετάλλευση.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του κύπριου υπουργού στον Λίβανο επήλθε συμφωνία με τον ομόλογό του, βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα μπορούν να συζητήσουν κατά την έναρξη του α’ γύρου αδειοδότησης το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης οικοπέδων, που βρίσκονται μεταξύ των δύο ΑΟΖ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, απαιτείται σχετική απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε τις επαφές «ουσιώδεις και εποικοδομητικές» και δεν διέψευσε τις πληροφορίες για συζήτηση, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, του θέματος συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου, που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου.

Το Σάββατο έγινε, επίσης, γνωστό ότι ολοκληρώνεται τον Μάιο το έργο E-WAVE, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη υψηλής ανάλυσης, που αποτυπώνει το ενεργειακό δυναμικό, καθώς και τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά του ανέμου και των θαλάσσιων κυμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου.