Ενα λόμπι, αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο, προτίθεται να δημιουργήσει ο Μάικλ Ζάκερμπεργκ. Αν και αλλεργικός στην πολιτική, ο ιδρυτής του facebook, φαίνεται ότι αποφάσισε να αλλάξει ιδέα και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ιδρύματος σκοπός του οποίου θα είναι ασκεί πίεση στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσκο σε θέματα εκπαίδευσης.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από το περιβάλλον του Ζάκεμπεργκ. Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα San Francisco Chronicle και τον ιστότοπο Politico, το ίδρυμα του νεαρότερου δισεκατομμυριούχου στον κόσμο θα «κυνηγάει» τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο «για το καλό της οικονομίας και της χώρας» όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τζο Γκριν, συμφοιτητής του Ζάκερμπεργκ στο Χάρβαρντ, έχει έρθει σε επαφή με δεξαμενές σκέψης Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προκειμένου να μάθει πώς πρέπει να κινείται κανείς στην Ουάσινγκτον για να προωθεί τα συμφέροντα του λόμπι που εκπροσωπεί.

Ο Ζάκερμπεργκ και οι υπόλοιποι αστέρες της Σίλικον Βάλεϊ, που ασπάζονται την ιδέα και προτίθενται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, έχουν συγκεντρώσει ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ταλαντούχους νέους. Η έρευνα και η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας» ανέφερε ανώνυμη πηγή που συμμετείχε στις προκαταρκτικές συζητήσεις.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τα πανεπιστήμια της εκπαίδευσης και γενικότερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους νέους» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το λόμπι του Ζάκερμπεργκ έρχεται σε μια στιγμή όπου στο Κογκρέσο συζητείται η μεταρρύθμιση του νόμου για τη μετανάστευση. Μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να δίδεται αυτόματα άδεια παραμονής στους ξένους φοιτητές που αποφοιτούν με άριστα από τα αμερικανικά πανεπιστήμια.