Με τη λέξη «θλίψη», κοινή στις τοποθετήσεις τους, ο επικεφαλής του Eurogroup Γιέρεν Ντάισελμπλουμ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποδέχτηκαν το κυπριακό «όχι».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προεδρεύει μεταξύ των ομολόγων του της ευρωζώνης, εξέφρασε από τη Χάγη «βαθιά θλίψη για την απόρριψη από τούς κύπριους βουλευτές του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου»

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται» και συμπλήρωσε:«Το δανειακό πακέτο των 10 δισ ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών»

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF, υπογράμμισε: «Καταγράφουμε με θλίψη την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό Κοινοβούλιο. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση, προκειμένου να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς ώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να μειωθεί».