Στη μάχη των διαπραγματεύσεων επέστρεψε από χθες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ ο Μπέπε Γκρίλο επιμένει να αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα. Απών τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των νέων δικαστικών του περιπετειών, ο Καβαλιέρε επανήλθε ασκώντας σκληρή κριτική στην τακτική του ηγέτη της Κεντροαριστεράς να απορρίπτει έναν κυβερνητικό γάμο με τον ίδιο επιμένοντας να πολιορκεί τον ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων.
 «Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον Μπερσάνι να τρώει πόρτα από τον Γκρίλο. Απομένει να δούμε εάν ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ένας ηγέτης που ξέρει να καθοδηγεί τους δικούς του ή εάν θα τους ρίξει στα βράχια», τόνισε. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε επίσης τους αντιπάλους του να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. «Στο Κοινοβούλιο υπάρχουν τρεις μειοψηφίες και καμία πλειοψηφία. Κανένας δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο μόνος του», υποστήριξε.
Ενα είδος συναινετικής πρωτοβουλίας ανέλαβε και ο Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζητώντας να συναντηθεί με τους τρεις ηγέτες ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της 14ης Μαρτίου. «Στις 14 Μαρτίου», αναφέρει ο Μόντι στην επιστολή  του, «θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα την οικονομική πολιτική. Θα συζητηθούν επίσης το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή απόψεων στο Κοινοβούλιο - τακτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω -, θεωρώ σκόπιμο να έχω ξεχωριστές συναντήσεις με καθέναν από τους τρεις ηγέτες».
Εως αργά χθες το βράδυ ο Μπέπε Γκρίλο δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση. Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων διέψευσε ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. «Το M5S δεν θα δώσει ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε μια τέτοια κυβέρνηση», έγραψε στο μπλογκ του. Στη συνέχεια επανέλαβε από το twitter ότι το κίνημά του δεν συμμαχεί με κόμματα παρά μόνο με κινήματα και οργανώσεις. Η στάση του Μπέπε Γκρίλο κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας να βρει τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προσανατολιζόταν στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Σύμφωνα με τον Γκρίλο, πάντως, «στην ουσία δεν υπάρχουν κυβερνήσεις τεχνοκρατών, αφού όλες οι κυβερνήσεις στηρίζονται από πολιτικά κόμματα».
ΜΠΡΑΒΟ... ΝΤΟΥΤΣΕ! Το φάντασμα της ακυβερνησίας δεν είναι πάντως το μόνο που πλανάται πάνω από την Ιταλία. Παρών είναι και το φάντασμα του Μουσολίνι, όπως προκύπτει από τα εύσημα που είχε απονείμει σε ανύποπτο χρόνο στον φασίστα δικτάτορα η εκπρόσωπος του Κινήματος 5 Αστέρων στη Βουλή Ρομπέρτα Λομπάρντι. Σε ποστ που είχε αναρτήσει στο μπλογκ της στις 23 Ιανουαρίου η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Γκριλίνι» έγραφε ότι «προτού εκφυλιστεί, η ιδεολογία του φασισμού είχε μια σοσιαλιστικής έμπνευσης αίσθηση της εθνικής κοινότητας και σε περίοπτη θέση την αξία και την προστασία της οικογένειας». Η 39χρονη Λομπάρντι, υπάλληλος σε επιχείρηση εσωτερικής διακόσμησης, αντέδρασε στις διαστάσεις που πήρε το θέμα εκφράζοντας την έκπληξή της από το μπλογκ της. Κατά την άποψή της, το σχόλιό της «ήταν μια ιστορική ανάλυση του φασισμού, τον οποίο ασφαλώς και καταδικάζει».

Σάτιρα στη σάτιρα
Στόχος σατιρικών σχολίων έχει αρχίσει να γίνεται ο Μπέπε Γκρίλο από το twitter: «Γεια, έχω πτυχίο και είμαι άνεργη. Τα φέρνω βόλτα με δυσκολία και θέλω να γίνω υπουργός Οικονομικών» έγραψε κάποια Σιμόνα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από