Ενα είδος Ημέρας της Μαρμότας ζει η Ιταλία, με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να εξακολουθεί να προτείνει συνεργασία στον Μπέπε Γκρίλο και τον Μπέπε Γκρίλο να συνεχίζει να απορρίπτει το φλερτ του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων δεν φάνηκε να πτοείται ούτε από την έκκληση που του απηύθυνε εν είδει τελεσιγράφου ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς από τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης. «Ας αποφασίσει επιτέλους τι θα κάνει, διαφορετικά θα πάμε όλοι σπίτια μας –και αυτός μαζί» προειδοποίησε. «Εάν ο Γκρίλο δεν συμφωνήσει δεν απομένει να κάνουμε τίποτε άλλο από νέες εκλογές», πρόσθεσε, απορρίπτοντας και ο ίδιος με τη σειρά του –για ακόμη μία φορά –την υπόθεση ενός μεγάλου συνασπισμού με την Κεντροδεξιά.

«Το να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσα ποτέ να κάνω μια συμφωνία με εκείνους που στάθηκαν εμπόδιο σε οποιαδήποτε αλλαγή είναι μια εξωπραγματική υπόθεση», εξήγησε. Ο Μπερσάνι υπενθύμισε ακόμη ότι ο συνασπισμός κομμάτων του οποίου ηγείται κατέχει 460 έδρες στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, «διπλάσιο της Δεξιάς και τριπλάσιο του Γκρίλο».

Η λύση, σύμφωνα με τον Μπερσάνι, είναι μία: «Μία κυβέρνηση αλλαγής η οποία θα βασίζεται σε μια συμφωνία οκτώ σημείων». Το πρώτο από αυτά είναι ένας νόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακολουθεί ένας νόμος για τη σύγκρουση συμφερόντων και έπονται μέτρα για τη μείωση του κόστους της πολιτικής, τη μεταρρύθμιση των κομμάτων, την προστασία του κράτους πρόνοιας και την απόδοση δικαιωμάτων σε μετανάστες και ομοφυλόφιλους. Για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι η νέα κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτά τα σημεία προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση.

ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ… Ο Μπέπε Γκρίλο, πάντως, παραμένει απρόθυμος. Σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» τόνισε ότι εάν συμφωνούσε με την Κεντροαριστερά θα ήταν σαν να συμφωνούσε ο Ναπολέοντας με τον Ουέλινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Κινήματος 5 Αστέρων Βίτο Κρίμι δήλωσε χθες ότι το κίνημα «δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κομματική κυβέρνηση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση θα αξιολογηθεί από το κίνημα και τον ηγέτη του». Αναλυτές επισημαίνουν ότι με αυτή του τη δήλωση ο εκπρόσωπος του κινήματος άφησε ανοικτό ένα μικρό παράθυρο στο ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Σε κάθε περίπτωση, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο απέκτησε για πρώτη φορά χθες μια ιεραρχική δομή, με την εκλογή των εκπροσώπων του στα δύο σώματα της Βουλής. Η εκλογή των εκπροσώπων θεωρείται το πρώτο σημαντικό βήμα του Κινήματος 5 Αστέρων προς τη μεταλλαγή του σε κανονική πολιτική δύναμη. Οι εκπρόσωποι εξελέγησαν στη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Universo της Ρώμης. «Οι «Γκριλίνι» εισέβαλαν στην πρωτεύουσα» σημείωνε στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

Μετά το εμπάργκο της πρώτης ημέρας στα μέσα ενημέρωσης, η χθεσινή δεύτερη ημέρα μεταδόθηκε από το Διαδίκτυο. Ο Μπέπε Γκρίλο μπήκε από την πλαϊνή είσοδο του ξενοδοχείου χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση στους δημοσιογράφους που τον πολιορκούσαν. Αντιθέτως, ο γενοβέζος κωμικός γίνεται λαλίστατος στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Σε συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε στο περιοδικό «Wired», εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις προθέσεις του απέναντι στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα.

«Ευρώπη χωρίς σπρεντ»

Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης ενωμένης, αλλά και μιας Ευρώπης σύγχρονης, που μιλάει την ίδια γλώσσα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε λέξεις όπως σπρεντ και ομόλογα. –Μπέπε Γκρίλο