Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο αίσθημα υπευθυνότητας του πολιτικού προσωπικού της Ιταλίας, σε δηλώσεις της κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, οι οποίες πλέον οφείλουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ικανή να αντιδρά σ’ αυτήν την περίπλοκη κατάσταση», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν το πρώτο σχόλιο που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τις εκλογές στην Ιταλία και κατέστησαν αναγκαίες μετά και το σχόλιο του (αντιπάλου της στις εκλογές) Πέερ Στάινμπρουκ ότι του «προκαλεί φρίκη το γεγονός πως οι ιταλοί εξέλεξαν δύο κλόουν». Φράση που δημιούργησε ένα ρήγμα στις άριστες σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία, το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας για τους Γκρίλο και Μπερλουσκόνι, είπε ότι ο πρώτος είναι «αληθινός επαγγελματίας κλόουν» ενώ ο δεύτερος είναι «κλόουν με μια δόση τεστοστερόνης», αναφερόμενος στα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Τα λόγια του ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας ΤζόρτζιοΝαπολιτάνο να ακυρώσει το προγραμματισμένο δείπνο-συνάντηση μαζί του και να εκφράσει την έντονη ενόχλησή του και στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους με τον γερμανό ομόλογό τουΓιοάχιμ Γκάουκ

Ο Ναπολιτάνο, εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα του «ασφαλώς και δεν ασθενεί», αντιδρώντας στις γεμάτες ανησυχία εκτιμήσεις για την -πολιτικώς περίπλοκη- κατάσταση που ανέκυψε μετά το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

Η Μέρκελ από την πλευρά της, «ευχήθηκε στον πρόεδρο Ναπολιτάνο κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση της αποστολής του» για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ευχάριστη» την ατμόσφαιρα της συνάντησης της καγκελαρίου με τον Πρόεδρο, η οποία κατά κύριο λόγο περιστράφηκε στις «εξελίξεις στην ΕΕ και στην πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά τις βουλευτικές εκλογές».

Νωρίτερα στην Ιταλίαο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), χαρακτήρισετον Πέερ Στάινμπρουκ, «αλαζόνα και πολιτικά όχι ιδιαίτερα έξυπνο».

«Ο Στάινμπρουκ σχολίασε τα αποτελέσματα των εκλογών μας λέγοντας ότι τρομοκρατήθηκε που κέρδισαν δυο κλόουν, αναφερόμενος στα ποσοστά που συγκέντρωσαν το M5S και το PdL, το δεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι», υπενθύμισε ο Γκρίλο στο μπλογκ του.

«Επί της ουσίας, χαρακτήρισε ηλίθιους τους 8.700.00 ιταλούς που ψήφισαν το M5S και τους 7.300.000 ιταλούς που επέλεξαν το PdL. Είναι μια προσβλητική δήλωση που φανερώνει την αλαζονεία και την ελλιπή πολιτική ευφυΐα του Γερμανού πολιτικού», υπογράμμισε ο Γκρίλο.