Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE Mib να υποχωρεί κατά 1,56 με την έναρξη της συνεδρίασης, υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία, που δεν αναδεικνύει κυβερνητική πλειοψηφία ούτε και πιθανές κοινοβουλευτικές συμμαχίες που θα μπορούσαν να βγάλουν την Ιταλία από το πολιτικό αδιέξοδο.

Με μεγάλη πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά -3,24% κατά τις πρώτες συναλλαγές.

Με πτώση άνοιξε και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στις 6.264,423 μονάδες.

Πτώση και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX άνοιξε με πτώση κατά 1,17% για να φθάσει πολύ γρήγορα στο -2%, με τους επενδυτές ανήσυχους για τις επιπτώσεις που θα έχει επί της ευρωζώνης το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία.

Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα στην οικονομία από την πολιτική αστάθειας στην Ιταλία, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών της εκλογών, το οποίο απειλεί να αποσταθεροποιήσει συνολικά την ευρωζώνη.

«Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο» υποστηρίζουν για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών οι οικονομικοί αναλυτές καθώς μετά την πτώση σήμερα στα χρηματιστήρια του Χονγκ-Κονγκ και του Τόκιου, πτωτικά κινείται ο δείκτης των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (blue-chips index) στο Λονδίνο, σημειώνοντας απώλειε (1,4%), γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς η Βρετανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα «κατρακυλάει» η αξία των ιταλικών ομολόγων με πτώση, ήδη, της τάξης του 3,45%. Η διαφορά πλέον με τα γερμανικά ομόλογα έφθασε τις 341 μονάδες βάσης με το άνοιγμα των συναλλαγών, με «ψαλίδα» 60 μονάδων από το χθεσινοβραδινό κλείσιμο.

Το κρίσιμο τεστ για την Ιταλία θα είναι η σημερινή δημοπρασία εξάμηνων ομολόγων ονομαστικής αξίας 8,75 δισ. ευρώ που αρχίζει στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Η πτώση των τιμών των μετοχών στα Χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού βρίσκεται στο επίπεδο των 2,5 έως 3% ενώ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ανεστάλη η διαπραγμάτευση όλων των τραπεζικών μετοχών.

Η αβεβαιότητα στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά χρυσού

Ανοδικά κινείται, ωστόσο, ο χρυσός στις σημερινές συναλλαγές καθώς η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναζωπύρωσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση και ασφαλές καταφύγιο.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου σημειώνει άνοδο 6,30 δολαρίων ή 0,40% και κινείται στα 1.592,50 δολάρια ανά ουγγιά, όταν χθες έκλεισε στα 1.586,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Ωστόσο, παρά την ώθηση που έδωσαν στο χρυσό οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και η υποβάθμιση της Βρετανίας από τον οίκο Moody’s η Goldman Sachs προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την τιμή του χρυσού.

Ειδικότερα αναθεώρησε την εκτίμησή της για την τιμή του χρυσού στο τρίμηνο στα 1.615 δολάρια ανά ουγγιά από 1.825 δολάρια, την εξάμηνη εκτίμηση στα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά από 1.805 δολάρια και τη 12μηνη εκτίμησή της στα 1.550 δολάρια ανά ουγγιά από 1.800 δολάρια