Η ποδηλατοβόλτα «Freeday» είναι η πιο μαζική και δημοφιλής της Αθήνας. Κάθε Παρασκευή βράδυ 1000 – 2000 πολίτες κάνουν ποδήλατο στους δρόμους του Λεκανοπεδίου.

Το προφανές μήνυμα που περνάει μία τέτοια ποδηλατοβόλτα είναι ότι διασκεδάζει. Ενώνει. Δημιουργεί φιλίες και παρέες. Α, και καλό σώμα. Πού το πάτε αυτό.

Κι όμως υπάρχουν άλλα δύο μηνύματα που δεν είναι τόσο εμφανή.

Πρώτο: Με ένα ποδήλατο πας παντού αρκεί να μην εμποδίζεσαι και να ποδηλατείς με ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της βόλτας κάποιοι κάθετοι δρόμοι κλείνουν για την αποφυγή ατυχημάτων. Έτσι, οι ποδηλάτες με σταθερό ρυθμό χρησιμοποιώντας τους ίδιους δρόμους που το πρωί χρησιμοποιούν κυρίως αυτοκίνητα μετακινούνται με ασφάλεια από τη μία πόλη στην άλλη. Το «Freeday» δείχνει δηλαδή ότι αν στην Αθήνα και τα προάστια υπήρχαν συνεχείς ποδηλατόδρομοι, από τη μία αρτηρία στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη το ποδήλατο θα ήταν μία αξιόπιστη λύση μετακίνησης.

Το «με ένα ποδήλατο πας παντού» δεν είναι σχήμα λόγου (υπό τις προϋποθέσεις ενός ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων). Με το «Freeday» πάντα με αφετηρία το Θησείο, οι ποδηλάτες φτάνουν – με πετάλι, το τονίζω – έως την Κηφισιά , τη Γλυφάδα, τον Πειραιά, το Πέραμα, τα Σπάτα. Συνεπώς αν υπήρχε ένα ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα μπορούσαν να πάνε παντού όλες τις ώρες και ημέρες της εβδομάδας!.

Όσο γι’ αυτούς που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι οι ανηφόρες του Λεκανοπεδίου είναι ανασταλτικός παράγων για το ποδήλατο, το «Freeday» έχει αποδείξει ότι αυτό είναι μύθος. Με την ποδηλατοβόλτα της Παρασκευής οι ποδηλάτες έχουν φτάσει μέχρι την Πεντέλη. Έχουν ανέβει τις κάθετες ανηφόρες στα Τουρκοβούνια. Έχουν ποδηλατήσει έως τους πρόποδες της Πάρνηθας. Αλλά και στις ανηφόρες του Καρέα.

Δεύτερο: Όλοι μπορούν να μετακινηθούν με ποδήλατο

Ακόμη ένα «υπόγειο» μήνυμα που έχει περάσει η ποδηλατοβόλτα. Αν στους δρόμους υπάρχουν οι προϋποθέσεις – ασφάλεια δηλαδή – όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο. Τόσο απλό. Σ’αυτόν τον ατελείωτο ποδηλατόδρομο που εκουσίως δημιουργεί κάθε Παρασκευή βράδυ το «Freeday» όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο. Νέοι. Ηλικιωμένοι. Παιδιά. Αδύνατοι. Άνθρωποι με λίγα παραπάνω κιλά. Ψηλοί. Κοντοί.

Σε ένα βράδυ καταφέρνουν να διανύσουν 30-40 χιλιόμετρα! Σίγουρα στις πρώτες βόλτες κάποιοι κουράζονται. Αλλά σιγά σιγά στις επόμενες βόλτες τα καταφέρνουν καλύτερα. Άρα αν υπήρχε ένα ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων όλοι θα μπορούσαν να κάνουν ποδήλατο.

* Η ποδηλατόβολτα FREEDAY πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή εκτός διακοπές Χριστουγέννων – Πάσχα και Αυγούστου.

Ξεκινά στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο και διαρκεί περίπου 4 ώρες σε αποστάσεις από 30 εως 60 χλμ με διαφορετικό προορισμό κάθε φορά εντός της Αττικής. Και βέβαια είναι δωρεάν!

*Για τους ΚΑΝΟΝΕΣ FREEDAY δείτε το βίντεο:

FREEDAY RULES 2 Athens from xtravaganzagold on Vimeo.