Στις παρέες των μαθητών στα τέλη του 1970 κυκλοφορούσαν εκφράσεις – ανέκδοτα που στο άκουσμά τους θύμιζαν ξένες φράσεις, ενώ στα ελληνικά είχαν ελάχιστα σημασία όπως «λαιμοί μπουκαλιών», «ρηχά είναι ρε, μπείτε», και «Βόλο – Λαμία αλλά με κάρο». Η τελευταία έκφραση μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό διαβάζοντας δημοσιεύματα του αθηναϊκού και θεσσαλικού Τύπου περί μετακίνησης τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Βόλο στη Λαμία!

Εδώ τα πράγματα δεν σηκώνουν αστειάκια. Η αναγκαία και πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά ή έστω δημοσιονομικά κριτήρια. Ας δούμε λίγο τα δεδομένα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1984 και ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 1988-89. Μετράει δηλαδή αισίως 24-25 χρόνια, έχει 16 τμήματα με 9.297 προπτυχιακούς φοιτητές (7.756 ενεργούς), 1.326 μεταπτυχιακούς (στα 31 ΠΜΣ) και 1.153 υποψήφιους διδάκτορες. Στο ΠΘ υπηρετούν 429 μέλη ΔΕΠ, 54 ΕΤΕΠ, 23 ΕΕΔΙΠ και 307 διοικητικοί υπάλληλοι. Με άλλα λόγια, είναι ένα μεσαίου μεγέθους ελληνικό πανεπιστήμιο με έντονο ερευνητικό έργο. Στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010 τα μέλη ΔΕΠ δημοσίευσαν 2.136 εργασίες, γεγονός που κατατάσσει το ΠΘ στην 7η θέση σε απόλυτους αριθμούς δημοσιεύσεων μεταξύ των 23 ελληνικών πανεπιστημίων.

Το Πανεπιστήμιο της Στερεάς ιδρύθηκε το 2003 και άρχισε να λειτουργεί το 2004-05. Σήμερα έχει δύο Τμήματα, 12 (δώδεκα) μέλη ΔΕΠ (+3 υπό διορισμό) και περίπου 150-160 εισακτέους κάθε χρόνο (όσους έχει το ένα από τα 16 τμήματα του ΠΘ). Προφανώς οποιαδήποτε σύγκριση των δύο ΑΕΙ στο ερευνητικό δημοσιευμένο έργο είναι άδικη και άστοχη. Πώς να συγκρίνεις τις 2.136 εργασίες των 429 μελών με τις 43 των 12 μελών ΔΕΠ;

Πείτε μου εσείς τώρα ποιος σκέφτηκε να μεταφέρει φοιτητές από ένα ακμάζον –ακόμα και εν μέσω κρίσης –πανεπιστήμιο, σε ένα άλλο που ακόμα δεν ξεκίνησε την καταγραφή του στον ακαδημαϊκό χάρτη; Ποιο κριτήριο εξοικονόμησης πόρων, παιδαγωγικής ανάγκης, χωροταξικής δικαιοσύνης εξυπηρετεί μια τέτοια σκέψη; Ποιο το νόημα να ξεσπιτώσεις μια – δύο χιλιάδες φοιτητές μετακινώντας τους 110 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη που επέλεξαν να σπουδάσουν; Αδιαφορεί τόσο, όποιος το σκέφτηκε, ότι οι φοιτητές διαλέγουν με γεωγραφικά κριτήρια τον τόπο των σπουδών τους; Σας διαβεβαιώνω ότι στο Τμήμα μου, οι προερχόμενοι από τη Μαγνησία φοιτητές ξεπερνούν το 50%. Αν προσθέσεις και τους άλλους Θεσσαλούς, είναι ζήτημα να μένουν 20% πέραν της Θεσσαλίας φοιτητές, των Κυπρίων συμπεριλαμβανομένων. Για τους 50-90 οικογενειάρχες που υπηρετούν στον Βόλο, δεν το συζητώ! Με τους καταπληκτικούς μισθούς που παίρνουν δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, μαζί με τις δόσεις των στεγαστικών, να νοικιάσουν και ένα μέγαρο στην όμορφη Λαμία!

Υποτίθεται ότι το σχέδιο Αθηνά έρχεται να θεραπεύσει τον κατακερματισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και να προχωρήσει σε συνενώσεις που θα δημιουργήσουν ισχυρούς εκπαιδευτικούς πόλους εκπαίδευσης και έρευνας. Αν αυτά που γράφουν οι εφημερίδες ισχύουν, κρίμα στην Αθηνά που θα συνδέσει την ιστορία της με το αστειάκι που λέγαμε μαθητές: Βόλο – Λαμία αλλά με κάρο!

Τελειώνοντας το άρθρο πρέπει να το υπογράψω. Σωστά, αλλά με ποια ιδιότητα; Μέχρι τις 31/12 ήμουν αντιπρύτανης στο ΠΘ και σήμερα, παρόλο που κάνω κάθε μέρα το δρομολόγιο σπίτι – Πρυτανεία, τυπικά αντιπρύτανης δεν είμαι. Εντάξει, αλλά στις εκλογές του Οκτωβρίου οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με την εκλογή μου στο Συμβούλιο του Ιδρύματος και εν συνεχεία ως αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου. Ελα μου όμως που τυπικά δεν είμαι ούτε κι αυτό, χωρίς τη διαπιστωτική πράξη του υπουργού!

Δεν βαριέσαι. Θα υπογράψω ως γονιός δυο φοιτητριών που σπουδάζουν σε δύο διαφορετικές πόλεις (Ηράκλειο – Αθήνα) και περιμένουν να σπουδάσουν με ό,τι απέμεινε από τον μισθό ενός πανεπιστημιακού καθηγητή. Ως γονιός λοιπόν, τρέμω στη σκέψη ότι το υπουργείο θα ξεσπιτώσει εκατοντάδες φοιτητές με μόνη αιτιολογία την υπεράσπιση τοπικιστικών προτεραιοτήτων, αυτών ακριβώς που μας έφεραν ώς εδώ και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε. Ελεος (δις)!

Ο καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης έχει εκλεγεί αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας