Μα φυσικά. Ποιος άλλος από τον Costas Gavras. Πάντα με την κάμερα παρά πόδα. Λες και τα 79 χρονάκια του δεν πείραξαν στο ελάχιστο την ετοιμότητά του και την κοινωνική του ευαισθησία. Ετσι πάνοπλος από ιδέες και ανησυχίες ορμάει με την τελευταία του ταινία «Το Κεφάλαιο» (Le Capital) να ταρακουνήσει το σύμπαν!

Και ήδη με τις πρώτες προβολές, τις αβάν πρεμιέρ, η ταινία του κερδίζει κοινό και κριτικούς. Για παράδειγμα, όταν προ καιρού μιλήσαμε στο τηλέφωνο μου έλεγε λαχανιάζοντας: «Με βρίσκεις στο Στασβούργο, ακριβώς μετά το τέλος της προβολής του «Capital» για το κοινό και τους κριτικούς. Η υποδοχή ήταν πολύ καλή» (στη Γαλλία συνηθίζεται μια ταινία πριν από την έξοδό της στους κινηματογράφους να περιοδεύει σε επιλεγμένες αίθουσες ώστε οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης να σφυγομετρήσουν τις αντιδράσεις του κοινού και των κριτικών).

Το στόρι με λίγα λόγια;

«Η ιστορία ενός τύπου που μέσα σε 24 ώρες σκαρφαλώνει στο πόστο του τραπεζίτη».

Και η συνέχεια;

«Η συνέχεια μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, εν μέρει και στη Γαλλία. Από λύκος γίνεται αρνί. Κατασπαράζει και κατασπαράζεται. Ανθρωπος με δύο όψεις. Αν και έχει πλήρη συνείδηση ότι με τα χίλια κατευθύνεται προς την καταστροφή, εν τούτοις συνεχίζει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτοκαταστροφή».