Οι σκηνές από τις χολιγουντιανές ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι λίγο – πολύ γνωστές. Ακατανόητα καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα συγκλονίζουν τον πλανήτη. Σεισμοί, πλημμύρες, πτώση αστεροειδών αλλά και η έντονη σεισμική δραστηριότητα αφανίζουν ολόκληρες ηπείρους.

«Το περίεργο είναι ότι όλες αυτές οι παράδοξες θεωρίες καταστροφής της Γης και του ανθρώπινου είδους στηρίζονται αρχικά σε πραγματικά και επιστημονικά γεγονότα, αποκρύπτοντας όμως τις απαντήσεις που δίνει στη συνέχεια η επιστήμη. Μια τέτοια μεθόδευση δίνει την εντύπωση ότι η επιστήμη συμφωνεί με τα σενάρια καταστροφής, κάτι που πανικοβάλλει και τρομοκρατεί τους πολίτες», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μάνος Δανέζης, επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για το πρακτορείο Reuters τον περασμένο Μάιο στην οποία συμμετείχαν 16.252 άτομα από 21 χώρες παγκοσμίως, 15% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει όσο ζουν. Επιπλέον, ένας στους δέκα υποστήριξε πως το ημερολόγιο των Μάγια ίσως έχει δίκιο και πως ο πλανήτης θα καταστρεφόταν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. «Ο φόβος, δυστυχώς, πουλάει και αποφέρει τεράστια κέρδη. Ο φοβισμένος όμως πολίτης είναι ένας εύκολα χειραγωγούμενος πολίτης έρμαιο της βούλησης τρίτων», σημειώνει ο καθηγητής Δανέζης.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ. Ο εξαιρετικά προηγμένος πολιτισμός των Μάγια ήκμασε μεταξύ του 3ου και του 10 αι. μ.Χ. στην Κεντρική Αμερική. Η μελέτη των ημερολογίων τους άρχισε τον 17ο αι. μετά την ανακάλυψη του Κώδικα της Δρέσδης, ενός πολυσέλιδου εικονογραφημένου ημερολογίου. Ο κ. Δανέζης μαζί με τον συνάδελφό του Στράτο Θεοδοσίου, αναπληρωτή καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο ίδιο τμήμα, άρχισαν τη δεκαετία του 1990 να μελετούν τα αστρονομικά ημερολόγια ως μεταδιδακτορικοί φοιτητές στη Γαλλία. «Εντυπωσιαστήκαμε από τον πλούτο της γαλλικής βιβλιογραφίας όσον αφορά την Ιστορία της Αστρονομίας. Παράλληλα, συνειδητοποιήσαμε ότι η αντίστοιχη ελληνική επιστημονική αρθρογραφία ήταν φτωχή», λέει ο κ. Θεοδοσίου. Αποφάσισαν να την επεκτείνουν. Για έξι χρόνια μελέτησαν αστρονομικά ημερολόγια όλων των κρατών, γράφοντας το βιβλίο «Η Οδύσσεια των ημερολογίων» (Εκδόσεις Δίαυλος).

Και οι δύο εξηγούν πως η περίφημη προφητεία των Μάγια είναι κατασκευασμένη. «Ο πολιτισμός των Μάγια ανέπτυξε τρία ημερολόγια από τα πλέον ακριβέστερα του κόσμου», αναφέρουν. Τα ημερολόγια αυτά στηρίζονταν σε μία σειρά σαφώς προσδιοριζόμενων χρονικών κύκλων: το ένα μετρούσε τον κύκλο της Αφροδίτης γύρω από τη Γη, το άλλο –όπως το δικό μας –το τροπικό έτος και πιθανότητα το τρίτο τον κύκλο της σποράς της πατάτας. «Τον 17ο αι. δυτικοί μελετητές προσπάθησαν να τα αντιστοιχήσουν με το γρηγοριανό και εκεί παρεισέφρησαν πολλά λάθη», αναφέρει ο κ. Θεοδοσίου.

«Τα ημερολόγια δεν δίνουν καμία πληροφορία για το τέλος του κόσμου και πρέπει να μελετηθούν αυστηρά στο ιστορικό τους πλαίσιο», παρατηρεί ο κ. Δανέζης. Η εκκίνησή τους τοποθετείται στην 13η Αυγούστου 3113 π.X., σύμφωνα με το γρηγοριανό. «Ωστόσο, οι υπολογισμοί άλλων επιστημόνων την τοποθετούν στην 5η Ιουνίου 8498 π.X. Αυτή είναι μια διαφορά περίπου 5.000 ετών!», λέει, εξηγώντας πως έτσι και η χρονική τοποθέτηση του τέλους τίθεται υπό αμφισβήτηση.