Σπύρος Λίγκας

Εγκλημα στην Ταξιαρχία

Πόλις

Μία αρχιλοχίας που βρίσκεται νεκρή στην Κω, και που υπηρετούσε στο 2ο γραφείο της Ταξιαρχίας, φέρνει στην επιφάνεια, για ακόμη μία φορά, τις πάντοτε υποβόσκουσες ελληνοτουρκικές εντάσεις. Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία φοβούνται τα χειρότερα. Μπορεί να πρόκειται για έλληνες ακροδεξιούς, για τούρκους παραστρατιωτικούς, για πόλεμο μυστικών υπηρεσιών αλλά και για ένα κοινό έγκλημα πάθους. Ο λοχαγός Βρανάς αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο σε συνεργασία με έμπειρο αστυνομικό. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Πρόκειται για τον 40χρονο Ευάγγελο Αρεταίο που γνωρίζει καλά τα ελληνοτουρκικά, αφού έχει δουλέψει επί σειρά ετών ως ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη.

Τζίμμυ Κορίνης

Η τρίτη ψήφος

Γαβριηλίδης

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τη θρυλική «Μάσκα» και που έγραψε δεκάδες αστυνομικές ιστορίες σε περιοδικά όπως το «Μπουκέτο», η «Φαντασία», το «Μυστήριο» και σκηνοθέτησε και αστυνομικές ιστορίες για την τηλεόραση, επανήλθε δριμύς στο γράψιμο και μάλιστα με έδρα την Ελλάδα, έπειτα από απουσία τριάντα ετών στο εξωτερικό. Μετά το «Επίγραμμα θανάτου» που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο με «Το Βήμα», ο Κορίνης επανέρχεται με την «Τρίτη ψήφο», μια ιστορία απόλυτης διαφθοράς με επίκεντρο το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με πράκτορες Γερμανούς και Αμερικανούς που ανταγωνίζονται για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με επισφαλή κυβέρνηση και πληρωμένους δολοφόνους…

Αρνε Νταλ

Τα μπλουζ της Ευρώπης

Μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης

Μεταίχμιο

Ο συγγραφέας του «Misterioso», από τους γνωστότερους σουηδούς συγγραφείς αστυνομικού που τα βιβλία του έχουν γίνει και πολύ επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, στο μυθιστόρημα αυτό καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, και με το τράφικινγκ γυναικών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι χώρες αυτές δεν φάνηκαν τυχερές ως προς τον χρόνο που έπεσε το Τείχος, γιατί έγιναν δημοκρατίες σε μια στιγμή που δημοκρατία σήμαινε περισσότερο έναν ωμό καπιταλισμό και λιγότερο ανθρωπιστικές αξίες. Οπότε οι χώρες τους, χωρίς δομές, έγιναν ζούγκλα και έρμαια σε διαφόρων ειδών ξεπουλήματα. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των έντεκα μυθιστορημάτων του είναι ότι δεν έχουν πρωταγωνιστή έναν μοναχικό ντετέκτιβ αλλά μια ολόκληρη ομάδα, την Ομάδα Αλφα, καθώς τον ενδιαφέρει να περιγράψει ένα μοντέλο συλλογικής δουλειάς.

Γκούναρ Στόλεσεν

Τα μαύρα πρόβατα

Μτφ. Γιάννης Στρίγκος

Πόλις

Τον Στόλεσεν μας τον γνώρισε η Πόλις με το «Δικός σου ώς τον θάνατο» και με το «Στο σκοτάδι όλοι οι λύκοι είναι γκρι», στο οποίο μετέφερε στο σήμερα τα απόνερα ενός αρκετά σκοτεινού νορβηγικού παρελθόντος, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με όχημα τον Βαργκ Βέουμ, έναν ανθρώπινο και μοναχικό ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο Στόλεσεν αναζητεί εδώ υποφωτισμένες όψεις της θεωρητικά ήσυχης και άλλοτε μάλλον φτωχής Νορβηγίας, η οποία βρήκε πετρέλαιο και άλλαξε. Στο μυθιστόρημα αυτό ο Βέουμ έρχεται αντιμέτωπος με έναν κόσμο ναρκωτικών, πορνείας, οικονομικών συμφερόντων. Είναι το κλίμα της δεκαετίας του ’80 στο λιμάνι του Μπέργκεν, όπου εκτυλίσσονται όλα τα δράματα του 65χρονου σήμερα συγγραφέα.

Τζον Γκρίσαμ

Οι δικηγόροι

Μτφ. Γιώργος Μπαρουξής

Bell

Δύο παρακμιακοί λευκοί δικηγόροι με διαφορά ηλικίας, που μαλώνουν συνέχεια σαν αταίριαστο ζευγάρι, και η μαύρη εύσωμη γραμματέας τους που παίζει τον ρόλο διαιτητή, είναι οι πρωταγωνιστές στο θρίλερ αυτό που διαδραματίζεται στο Σικάγο. Ο 57χρονος Τζον Γκρίσαμ, που σπούδασε νομικά αλλά αφιερώθηκε αργότερα στη συγγραφή, είναι ο πιο γνωστός συγγραφέας στον χώρο των δικαστικών θρίλερ. Εχει γράψει 23 μυθιστορήματα, μεταφρασμένα σε 40 γλώσσες, εννέα από τα οποία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Ανάμεσά τους το «The Pelican Brief» του Αλαν Πάκουλα με την Τζούλια Ρόμπερτς, η «Εταιρεία» του Σίντνεϊ Πόλακ με τον Τομ Κρουζ κ.ά. Χωρίς να θεωρείται πολύ σπουδαία πένα, τα βιβλία του διαθέτουν κοινωνική ευαισθησία, έχει μεγάλο ταλέντο στη σύνθεση ιστοριών και στην πώληση εκατομμυρίων αντιτύπων!

Γιάννης Μαρής

Η κυρία της νύχτας

Εισαγωγή: Ανδρέας Αποστολίδης

Αγρα

Καινούργιος Μαρής σε βιβλίο! Μετά τον «13ο επιβάτη» που κυκλοφόρησε προ μηνών, αλλά και το δοκίμιο του Ανδρέα Αποστολίδη «Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή», η Αγρα κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση το μυθιστόρημα «Η κυρία της νύχτας». Ο Μαρής το είχε πρωτοδημοσιεύσει στην εφημερίδα «Ακρόπολις» σε 82 συνέχειες, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 1955. Η οριστική σημερινή μορφή του προέκυψε από διορθώσεις που έκανε αργότερα ο συγγραφέας και τις άφησε στο συρτάρι του. Πρόκειται για ατμοσφαιρικό νουάρ με πρωταγωνίστρια μια ωραία γυναίκα, τη Λιάνα Περέζ, που δεν διστάζει να βάζει άνδρες στο κρεβάτι της προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εκδικητικά σχέδιά της.

Φερνάντο Πεσόα

Η κλεμμένη περγαμηνή

Μτφ. Μαρία Παπαδήμα

Νεφέλη

Με 72 ετερώνυμα, πέραν του πραγματικού του ονόματος, υπέγραψε το έργο του ο κορυφαίος, αγγλικής παιδείας, πορτογάλος ποιητής, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Εν ζωή ο ιδιόρρυθμος Πεσόα (1888-1935) δημοσίευσε ελάχιστα πράγματα. Τα υπόλοιπα, ανάμεσά τους και 14 αστυνομικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον γιατρό –και αποκρυπτογράφο γρίφων –Αμπίλιο Κουαρέσμα, τις φύλαξε στο περίφημο μπαούλο του, κληροδότημα προς τις κατοπινές γενιές. Μετά την «Υπόθεση Βάργκας» οι εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορούν την «Κλεμμένη περγαμηνή». Η εν λόγω περγαμηνή εκχωρούσε οικόσημο και η κλοπή της από το σπίτι του συλλέκτη αρχαιοτήτων Ζασίντο Κορέια οδηγεί σε έναν αλλόκοτο θάνατο.

Ζορζ Σιμενόν

Ο θάνατος της Μπελ

Μτφ. Βάνα Χατζάκη

Αγρα

Το 1945 ο Ζορζ Σιμενόν εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου έμεινε περίπου δέκα χρόνια. Αυτή την περίοδο –το 1952 –δημοσίευσε και τον «Θάνατο της Μπελ», ένα μυθιστόρημα που δεν ανήκει στη σειρά των 72 Μεγκρέ αλλά στο επίσης τεράστιο σε όγκο έργο του στο οποίο δεν πρωταγωνιστεί ο εμβληματικός αστυνόμος. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο αυτό, που διαδραματίζεται έξω από τη Νέα Υόρκη, είναι ένας καθηγητής σε ιδιωτικό σχολείο που βρίσκεται κατηγορούμενος για τον θάνατο μιας φιλοξενούμενής του. Μια ειδυλλιακή οικογενειακή και κοινωνική ζωή καταρρέει. Και ταυτόχρονα ένας ψυχισμός μεταμορφώνεται δομικά –αυτό είναι το κύριο θέμα στο ψυχολογικό αυτό αστυνομικό βιβλίο που έγραψε ένας από τους πατριάρχες του ευρωπαϊκού νουάρ.

Ρέιμοντ Τσάντλερ

Νουάρ ιστορίες

τόμος Β

Μτφ. Αντώνης Καλοκύρης

Κέδρος

Τρεις από τις πέντε νουβέλες που περιλαμβάνει ο τόμος αυτός των 400 σχεδόν σελίδων πρωτοδημοσιεύθηκαν στο θρυλικό περιοδικό «Black Mask». Είναι το προοίμιο μιας μεγάλης συγγραφικής καριέρας, οι ιστορίες στις οποίες ο Τσάντλερ δοκίμαζε τη γραφή του, σε ώριμη ήδη ηλικία, προτού περάσει στο μυθιστόρημα. Διότι ο Τσάντλερ άρχισε να γράφει σε μια εποχή με αναλογίες με τη δική μας, τη δεκαετία του ’30, τη δεκαετία του Κραχ. Στα διηγήματα αυτά δεν υπάρχει ακόμη ο Φίλιπ Μάρλοου, υπάρχουν στοιχεία του σε άλλους ήρωες. Οπως υπάρχει και όλο το γνωστό κλίμα των κατοπινών του βιβλίων με τους διεφθαρμένους πολιτικούς και αστυνομικούς, τις μοιραίες γυναίκες, το αλκοόλ. Ο Φίλιπ Μάρλοου θα εμφανιστεί ελάχιστα μετά, στο τέλος της δεκαετίας του ’30, στο πρώτο του μυθιστόρημα, τον «Μεγάλο ύπνο».

Ντόροθι Σέγιερς

Τα εννέα πένθιμα χτυπήματα

Μτφ. Παλμύρα Ισμυρίδου

Αγρα

Με το βιβλίο αυτό η Αγρα εγκαινιάζει μία μικρή σειρά με τίτλο «Very British!» που σκοπό έχει να αναδείξει τους συγγραφείς της ακμής του αγγλικού αστυνομικού, τους συγχρόνους δηλαδή της Αγκαθα Κρίστι, που συχνά την εποχή εκείνη ήταν διασημότεροι από αυτήν. Η Σέγιερς, από τις πρώτες γυναίκες που αποφοίτησαν από την Οξφόρδη, επινόησε τον αριστοκράτη κοσμικό αλλά και ερασιτέχνη ντετέκτιβ Πίτερ Ουίμζι. Στο κλασικό αυτό μυθιστόρημα η Σέγιερς συνδυάζει την εξιχνίαση ενός παλιού φόνου και τη λεπτομερή απεικόνιση ενός χωριού της Ανατολικής Αγγλίας με τις άγνωστες πια, σε μας, παραδόσεις και τους τρόπους της κωδωνοκρουσίας, που στη συγκεκριμένη πλοκή παίζουν ουσιώδη ρόλο.

Αν Κλιβς

Παγίδα για κοράκια

Μτφ. Κέλλη Ουσαντζοπούλου

Κλειδάριθμος

Η Βέρα Στάνχοουπ, ηρωίδα της Αγγλίδας Αν Κλιβς, είναι μια ασυνήθιστη ντετέκτιβ της Αστυνομίας: παχύσαρκη, συχνά κακότροπη αλλά και ανθρώπινη πολύ, κυνηγημένη από τους δαίμονές της. Αντιμετωπίζει τη μοναξιά της με καυστικό πνεύμα και τα εμπόδια με πονηριά. Στην τηλεοπτική σειρά του ITV την ενσαρκώνει η Μπρέντα Μπλέιθιν. Η Αν Κλιβς, πάλι, η οποία την επινόησε, είναι 58 χρονών σήμερα και έχει προλάβει να γράψει 25 βιβλία, από τα οποία τα πέντε έχουν ηρωίδα τη Βέρα. Στην Ελλάδα πρώτος κυκλοφόρησε το 2011 ο «Υγρός θάνατος» και στη συνέχεια, το 2012, οι «Βουβές κραυγές», το «Ενοχο παρελθόν» και πρόσφατα η «Παγίδα για κοράκια». Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα στο οποίο εμφανίστηκε η συγκεκριμένη ηρωίδα. Σκηνικά του εγκλήματος, οι ερωτικές και άλλες προδοσίες αλλά και τα απομακρυσμένα αγγλικά αγροτόσπιτα.

Πάουλ Γκρότε

Το κρασί της KGB

Μτφ. Αρετή Κοντογιώργη

Καστανιώτης

Τους γερμανούς συγγραφείς αστυνομικού τους γνωρίζουμε ελάχιστα. Δεν είναι εξαίρεση ο Πάουλ Γκρότε, που μεταφράζεται για πρώτη φορά και ας έχει έξι αστυνομικά στο ενεργητικό του. Βιβλία «θεματικά», αφού όλα έχουν σχέση με το κρασί, όπως σε άλλους το μυστήριο συνδέεται λ. χ. με έναν πίνακα ζωγραφικής. Ο 66χρονος Γκρότε ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στη Λατινική Αμερική αλλά εξελίχθηκε σε ειδικό στα κρασιά. Εδώ ο ήρωας, ένας αμπελουργός στο Μπορντό, ανακαλύπτει ένα εξαιρετικό ρουμανικό κρασί στη Μαύρη Θάλασσα. Τα άλλοτε κρατικά οινοποιεία βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όπου όμως εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών.