«Στην Ελλάδα μία στις 5 εταιρείες διοικείται από γυναίκες. Οι γυναίκες σιγά σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις και βλέπουμε μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Ετσι, σήμερα πάνω από 5.000 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες (19% του συνόλου).

Οι γυναίκες επικεφαλής παρατηρούνται, όμως, ως επί το πλείστον σε μικρότερες εταιρείες. Συναντάμε γυναίκες στην κορυφή στο 21% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ), 15% στις μικρές (2 – 10 εκατ. ευρώ), 13% στις μεσαίες (10 – 50 εκατ. ευρώ) και 6% στις μεγάλες (άνω των 50 εκατ. ευρώ). Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2011 σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 7,1%, όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε (πρώτη φορά το 2011) σημαντικές ζημιές σε επίπεδο EBITDA.

Οπως έδειξε η έρευνα με δείγμα τις 500 γυναίκες επικεφαλής, αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού μία στις δύο έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Δείχνουν επιμονή, αντοχές και αποτελεσματικότητα αφού παραμένουν πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% του δείγματος της έρευνας βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια στη θέση του επικεφαλής.

Επιπλέον, εργάζονται σκληρά δεδομένου ότι το 53% δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις αφού το 83% αυτών έχουν παιδιά. Τους αρέσει πολύ αυτό που κάνουν (95%), το θέτουν πολύ υψηλά στις προτεραιότητές τους (96%), ενώ είναι επίσης φιλόδοξες και με αυτοπεποίθηση αφού το 71% βλέπει σε 5 χρόνια να έχει αναπτυχθεί επαγγελματικά ακόμα περισσότερο.

Τα σημαντικότερα κίνητρα που οδηγούν τις γυναίκες να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και την καριέρα σε ανώτατο επίπεδο είναι η προσωπική ικανοποίηση και ανάπτυξη (το 98% το αξιολογεί ως πολύ/πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο) και η δυνατότητα μέσω της θέσης τους να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις και να καινοτομούν (90%). Παρά τις αντιξοότητες της αγοράς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οι γυναίκες επικεφαλής εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες και διατηρούν υψηλούς στόχους για την πορεία της εταιρείας τους το 2013, καθώς το 81% αυτών προβλέπει αύξηση ή στασιμότητα των συνολικών εσόδων».

O Nικήτας Κωνσταντέλλος είναι διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group