Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, μετωπική σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ετσι, όπως και τις άλλες φορές, στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί από τους αρχηγούς των κομμάτων (έλειπαν Α. Σαμαράς και Φ. Κουβέλης), οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις εξαπέλυσαν και προσωπικές αιχμές κατά των πολιτικών τους αντιπάλων. Η ατμόσφαιρα μάλιστα φορτίστηκε στο έπακρο όταν ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς κατηγόρησε τα τρία κόμματα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έχετε φτιάξει offshore γιατί απέξω παίρνετε εντολές»!

«ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε δριμύτατα τα τρία κυβερνητικά κόμματα, υποστηρίζοντας πως «ακολουθείτε μια πολιτική στο όνομα του εθνικού κινδύνου», η οποία μετατρέπει εσάς σε υπ’ αριθμόν ένα εθνικό κίνδυνο». Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας ότι με βάση την κυβερνητική πλειοψηφία –και αφού προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης έκανε γνωστό ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ –το αίτημα του κόμματός του για τη σύσταση Επιτροπής δεν θα είχε ανταπόκριση, τόνισε: «Μπορεί οι υπεύθυνοι να μην καθήσουν στο εδώλιο της Δικαιοσύνης, αλλά ήδη έχουν καθήσει στο περιθώριο της Ιστορίας και εσείς με τη στάση σας να τους συγκαλύψετε κάθεστε δίπλα τους».

– Η αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν άμεση, λέγοντας για την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι γεμάτη θλίψη και εκνευρισμό γι’ αυτό που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup, να δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει. Ευτυχώς για όλους μας η Ιστορία, κ. Τσίπρα, δεν έχει τελειώσει αλλά γράφεται. Τώρα θα κερδηθεί η Ιστορία του τόπου, γιατί η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να γίνει ισότιμη στην Ευρώπη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκε σε προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι «επενδύει στο αδιέξοδο, στην καταστροφή και στον θάνατο της χώρας» και πως «υπονόμευσε κάθε προσπάθεια από την αρχή, όπως σήμερα κάνει με την επαναγορά των ομολόγων».

«Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΟΜΕΡΤΑ». Μάλιστα νωρίτερα όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για «ομερτά των κυβερνητικών κομμάτων να μη δεχθούν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής», ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρατήρησε σε έντονο ύφος: «Ποια είναι, κ. Τσίπρα, η δική σας ομερτά; Υπάρχει εξ αντικειμένου η δική σας ομερτά με τα ακραία συμφέροντα που επενδύουν στην καταστροφή της χώρας και επενδύουν στη δραχμή. Φτάσατε στο έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης». Πιο πριν τα πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε η ΔΗΜΑΡ, την οποία χαρακτήρισε «τρίτο εταίρο στο κάδρο της συγκάλυψης».

– Ακόμα πιο σκληρός ήταν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι «εμείς σας θέλουμε στο σκαμνί, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να δώσετε πίσω τα λεφτά». Επανέλαβε επίσης τις καταγγελίες του ότι πίσω από παιχνίδια κερδοσκόπων που πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας υπήρχαν εταιρείες στις οποίες συμμετείχε ο Ανδρέας Α. Παπανδρέου, αδελφός του τότε πρωθυπουργού, ενώ επέρριψε ευθύνες στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Στις αναφορές του αυτές έσπευσε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποκάλεσε τον Πάνο Καμμένο «εν δυνάμει σύμμαχο του κ. Τσίπρα» και του συνέστησε «να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται σε έρευνες του ΣΔΟΕ για πολιτικά πρόσωπα».

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μολονότι διευκρίνισε ευθύς εξαρχής ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση για Εξεταστική, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι ποινικό. Απέδωσε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόνισε όμως ότι το ΔΝΤ δεν το έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ευρώπη αλλά η παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Κατά του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε από τη ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, λέγοντας πως «όταν υπάρχουν δύο παράλληλες έρευνες στη Δικαιοσύνη και τη Βουλή για την ίδια υπόθεση επέρχεται θεσμικό βραχυκύκλωμα». Ετσι, ζήτησε να διερευνηθεί η δικογραφία που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

ΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ. Στην ίδια δικογραφία αναφέρθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι περιέχει φαξ του Παναγιώτη Ρουμελιώτη της 21ης Απριλίου 2010 προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και απόρρητο έγγραφο της 25ης Μαρτίου 2010 του ΔΝΤ (και τα δύο πριν από την υπογραφή του Μνημονίου). Στο έγγραφο του ΔΝΤ αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα δεν είναι πιθανό να μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί» και προβλέπεται ότι «θα πληγεί έντονα ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα».

Το δεύτερο έγγραφο αποτελεί ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον στον γ.γ. διεύθυνσης Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, το οποίο κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτό αναφέρεται: «Το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μία κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 1 μόνο έτος, στόχο τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας».

– Με την πρόταση για Εξεταστική συντάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης-Αβράμης.

Απορρίφθηκε η πρόταση

Με 167 «όχι», 119 «ναι» και 14 «απόντες» (ανάμεσά τους οι Α. Σαμαράς, Φ. Κουβέλης, Γ. Παπανδρέου, Ντόρα Μπακογιάννη) η Βουλή απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ και την υποβολή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων

Αλέξης Τσίπρας

«Μπορεί οι υπεύθυνοι να μην καθήσουν στο εδώλιο της Δικαιοσύνης, αλλά ήδη έχουν καθήσει στο περιθώριο της Ιστορίας και εσείς με τη στάση σας να τους συγκαλύψετε κάθεστε δίπλα τους».

Βαγγέλης Βενιζέλος

«Ευτυχώς για όλους μας, η Ιστορία κ. Τσίπρα δεν έχει τελειώσει αλλά γράφεται. Τώρα θα κερδηθεί η Ιστορία του τόπου, γιατί η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να γίνει ισότιμη στην Ευρώπη».