– «Ιδεολογικό κείμενο» της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα της θα έπρεπε να το διάβαζαν όλες οι γυναίκες που έχουν γιους και τους παρακολουθούν άλλες με ανησυχία και άλλες με ανοχή να έλκονται από αυτή την οργάνωση, επειδή τους γοητεύει ο επιθετικός ανδρισμός και δεν ασχολούνται με λεπτομέρειες και κείμενα. Το κείμενο έχει τον τίτλο: «Ζωή εστί Φιλοσοφία, Φιλοσοφία εστί θεώρησις Θανάτου», και γράφει τα ακόλουθα.

– Γράφει διάφορα ακατανόητα. Η «ιδεολογία» της Χρυσής Αυγής είναι, λέει, «βιοθεωρία».

Δεν ξέρω τι εννοούν. Με βάση αυτή τη

βιοθεωρία, πάντως, γράφουν ότι σκοπεύουν να πατάξουν «τη σαπίλα και την παρακμή» που επικρατεί στην «ελληνική κοινωνία». Καλό είναι να ξέρουν οι μανάδες εφήβων και νέων ότι για να πατάξει «τη σαπίλα και την παρακμή» η Χρυσή Αυγή πρώτα σκοπεύει να φρονηματίσει τον λαό και τις μάζες για να γιατρέψει ένα μεγάλο λάθος που έκανε «ο λαός», εφόσον «η σαπίλα και η παρακμή… επωάστηκε μέσα στον ίδιο τον ελληνικό λαό, αλλιώς δεν θα μπορούσε να ριζώσει, όπως ρίζωσε».

– Ο «λαός» έχει παρακμιακά χαρακτηριστικά που θα «ξεριζωθούν»: «ένας λαός που δέχτηκε τα κελεύσματα των σειρήνων με χαρά και αμετροέπεια, [έχει] χαρακτηριστικά που πρέπει να ξεριζωθούν». Δείγμα παρακμής είναι και τούτο: στην ελληνική κοινωνία σήμερα «ο θάνατος φαντάζει σαν το απόλυτο κακό», ενώ για τους χρυσαυγίτες ο θάνατος είναι «αδερφός μας και συνοδοιπόρος μας». Με τον αδερφό τους τον θάνατο λοιπόν, αφού ξεριζώσουν την παρακμή, θα οδηγήσουν τον φρονηματισμένο «λαό» στον «αγώνα για το έθνος και την αιωνιότητα [sic]».

– Τέλος, καταγγέλλουν τη «σάπια» κοινωνία μας διότι «στιγματίζει ηλίθιους και φασίστες» τους «ήρωες» που «προτίμησαν να πεθάνουν για ό,τι πιστεύουν». Αν μετρήσει κανείς τους «έτοιμους» να πεθάνουν για ό,τι πιστεύουν οπαδούς της ΧΑ και προσθέσει όλους όσων τα παρακμιακά χαρακτηριστικά θα «ξεριζώσουν» οι χρυσαυγίτες, δεν απομένει σχεδόν κανένας ζωντανός. Φαίνεται το εννοούν πράγματι και δεν είναι μόνο λόγια. Το παραληρηματικό αυτό κείμενο τελειώνει με το σύνθημα: «Ζήτω ο θάνατος», με κεφαλαία και θαυμαστικό.