Στα άκρα έφθασε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ χθες, τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2013, που υπερψηφίστηκε με 167 «ναι» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ) και 128 «όχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ τέσσερις βουλευτές ψήφισαν «παρών» και ένας βουλευτής, ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ επέλεξε να απέχει της ψηφοφορίας.

Το διήμερο που πέρασε, στον απόηχο της πρόσφατης συζήτησης την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη, χαρακτηρίστηκε από έντονες προσωπικές βολές του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δέχθηκε τα πυρά τόσο του Βαγγέλη Βενιζέλου όσο και της Αλέκας Παπαρήγα.

Ωστόσο η επίμαχη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, ο οποίος προειδοποίησε τους βουλευτές που ψήφισαν τα Μνημόνια ότι κινδυνεύουν με παραπομπή σε ειδικά δικαστήρια και… λιντσάρισμα, πυροδότησε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με πρώτη αυτή του Πρωθυπουργού: «Ευτελίζετε το Κοινοβούλιο, το υποβιβάζετε σε φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ’70, εκβιάζουν τους επενδυτές, απειλούν με δολοφονίες και λιντσαρίσματα ακόμη. Δεν μας τρομάζουν. Δεν μας προκαλούν φόβο αλλά θλίψη», είπε χαρακτηριστικά.

Και ενώ νωρίτερα η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εκπροσωπεί το λόμπι της δραχμής, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να σχολιάσει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι μόνο το λόμπι της δραχμής αλλά «το λόμπι της παράνοιας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσείλκυσε και τα πυρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε πως «η ηρωική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο απέτυχε». Μάλιστα ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρατήρησε με νόημα: «Μετά την ιστορική στροφή, το μομέντουμ αυτό δεν θα το ξαναβρείτε. Δεν είστε καν της μόδας, που είναι η Χρυσή Αυγή. Διαβάστε προσεκτικά τις έρευνες. Κάνουν λάθος όσοι επενδύουν στο χάος και την καταστροφή… Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι ο εύκολος συνδικαλιστικός λόγος του παρελθόντος».

«Κύριε Τσίπρα, πού ζείτε;». Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας προσείλκυσε τα πυρά και του υπουργού Οικονομικών. «Κάποιοι θέλουν τη δόση χωρίς τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν, αυταπατώνται και δυστυχώς παρασύρουν και άλλους», είπε ο κ. Στουρνάρας και διερωτήθηκε: «Κύριε Τσίπρα, σας άκουσα και αναρωτιέμαι… Πού ζείτε; Αναρωτιέμαι, γιατί έχετε καλούς οικονομολόγους δίπλας σας». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να πάψουν να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δόση θα εκταμιευθεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους και επισήμανε: «Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, για να αρχίσει να γίνεται βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης».

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό και υπάκουο μαθητή που δεν παίρνει τη βάση, μένει μετεξεταστέος τον Δεκέμβρη και μετά βλέπουμε».

«Ψηφίσατε τα μέτρα, αλλά τη δόση δεν φαίνεται να την παίρνουμε».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η μόνη και σωτήρια εναλλακτική λύση είναι η κατάργηση, με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και οδηγούν σε ύφεση». Και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, θα είναι ο βασικός κορμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς. Η μνημονιακή παρτίδα δεν σώζεται. Οι πιστωτές μας τα κάνουν αυτά για να δυσχεράνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…».

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ. Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν είναι το αύριο ούτε το σήμερα ούτε το χθες αλλά υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών που καταρρέουν». «Η ελληνική κοινωνία, κύριε Τσίπρα, δεν σας γεννάει, την τρομάζετε και σας αποβάλλει. Οποιος δεν συμφωνεί μαζί σας δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός μαθητής, απλά υπεύθυνος πολιτικός είναι. Λυπάμαι. Δεν φέρατε άνεμο αλλαγής αλλά παλαιοκομματισμό, από ένα κόμμα ασύνταχτο χωρίς καμία λύση. Αλλαγές και μπουλούκ ασκέρ δεν πάνε μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κάλεσε σε προσωπικό επίπεδο, «να βγει από το κουτάκι του, τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες του». Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ προσέθεσε: «Θα έχετε πολλές συνιστώσες, αλλά θα σας μείνει ο καημός, συνισταμένη δεν θα αποκτήσετε ποτέ. Η παράταξή σας διέλυσε την ανάπτυξη της χώρας και υπονόμευσε την ασφάλεια των πολιτών. Πρώτη φορά βλέπω αρχηγό πολιτικού κόμματος να μη θέλει να πάρουν οι Ελληνες τα λεφτά».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρωθυπουργός και για το θέμα που προέκυψε με τις κινητοποιήσεις εντός Κοινοβουλίου των υπαλλήλων της Βουλής και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παίρνουν κάποιοι εφάπαξ οκτώ φορές μεγαλύτερο από εκείνο των άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο, πώς είναι δυνατόν όταν η χώρα υφίσταται τόσες περικοπές αυτοί να μένουν απέξω, να εξαιρεθούν όταν οι άλλοι στενάζουν και επανέλαβε: «Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες όταν θα φτιάξουν τα πράγματα, αλλά όχι τα σκανδαλώδη προνόμια».

Επί της ουσίας του προϋπολογισμού, πάντως, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα, πως ο ίδιος αγωνίζεται «για να πάρουμε κάτι παραπάνω» και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία εφόσον εφαρμόσουμε όσα ψηφίσαμε.