Σε αρένα μετατράπηκαν χθες το απόγευμα οι διάδρομοι και το περιστύλιο της Βουλής εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων από τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου με αφορμή ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου εξισώνονται με τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν σε έντονο ύφος ότι «η κινητοποίηση των εργαζομένων της Βουλής υποκινήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες».

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε να αποσύρει τη ρύθμιση –φοβούμενος την αναβολή της ψηφοφορίας –καθώς οι υπάλληλοι απειλούσαν να κατεβούν σε απεργία. Κατήγγειλε μάλιστα ότι τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των υπαλλήλων της Βουλής υπέδειξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ έκανε γνωστό ότι θα επαναφέρει τη ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο καθώς αποτελεί «αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή και επιλογή ολόκληρης της κοινωνίας». Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η διάταξη δεν αποτελεί εντολή της τρόικας και όσα λέγονται γι’ αυτό είναι λαϊκίστικα».

Η απόσυρση της ρύθμισης ωστόσο δεν αποκλιμάκωσε την ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε έντονο ύφος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, αφού αρχικά χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «διορισμένο της Γκόλντμαν Σακς», ο οποίος –όπως είπε –«τόλμησε να συκοφαντήσει δύο κόμματα», ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να ανακαλέσει και να παραιτηθεί.

«Πρόκειται για πραξικοπηματική ενέργεια, να έφερνε τη ρύθμιση στη διάσκεψη των προέδρων. Αλλά αυτή είναι η προσπάθεια των τραπεζιτών, η κατάργηση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας», είπε. Και συνέχισε: «Δεν έχουμε αντίρρηση να απολυθούν όσοι είναι ρουσφέτια και συγγενικά πρόσωπα. Να δούμε ποιος είναι από την Καρδίτσα εδώ μέσα».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «πασαρέλα» των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφέροντας: «Αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Στουρνάρας έφερε αυτό το θέμα; Μήπως κατάλαβε ότι κόμματα κάνουν πασαρέλα στη Βουλή που θυμίζουν εποχές ’89-’91; Αλλά παιχνίδι κάνετε εσείς, παιχνίδι και η αντιπολίτευση. Κάτι που το ναζιστικό μόρφωμα, Χρυσή Αυγή, το αξιοποιεί».

Αμεση ήταν η απάντηση όμως του Π. Λαφαζάνη: «Ούτε πασαρέλα κάνουμε ούτε βαβούρα. Προσπαθούμε να παίξουμε τον ρόλο μας ως κόμμα της αντιπολίτευσης». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την πρόταση του κ. Καμμένου, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Στη μισθολογική και συνταξιοδοτική εξίσωση των υπαλλήλων της Βουλής με εκείνους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος σχολίασε τη στάση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «δυστυχώς οι διαδηλώσεις εντός του Κοινοβουλίου νίκησαν της διαδηλώσεις εκτός».

Πάντως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμφώνησε να μην υπάρξει διαφορετική ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής και να ισχύσει ό,τι και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας. Και ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να σταματήσουν τη ρητορική, λέγοντας: «Αποκαλυφθήκατε και τώρα πρέπει να πάτε έξω, να απολογηθείτε σε αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδηλώνουν».