Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων ελλήνων υπηκόων στις ελβετικές τράπεζες.

Η προσπάθεια για διμερή συμφωνία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης, «προχωρεί, και Βέρνη και Αθήνα επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία παρόμοια με αυτή της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας».

Οι ελληνικές Αρχές ευελπιστούν ότι από τη συγκεκριμένη συμφωνία θα εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι οι καταθέσεις ελλήνων υπηκόων στην Ελβετία ανέρχονται σε περίπου 20 δισ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης βρέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Βέρνη και συνομίλησε με εκπροσώπους της ελβετικής κυβέρνησης αλλά και κεντρικών τραπεζιτών για να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να φορολογηθούν ελληνικές καταθέσεις που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες χωρίς να έχουν δηλωθεί ποτέ στην Ελλάδα ούτε φυσικά η προέλευση αυτών των χρημάτων.

Δύο επιλογές θα έχουν οι έλληνες καταθέτες στην Ελβετία. Η πρώτη να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αλλά να φορολογηθούν με συντελεστή 25% – 30% και η δεύτερη να επιτρέψουν στις ελβετικές τράπεζες να δώσουν τα στοιχεία τους στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει σε έλεγχο πόθεν έσχες και σε εκτατεμένες διασταυρώσεις χωρίς όμως να φορολογηθούν επιπλέον. Θα επιβαρυνθούν μόνο στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα την προέλευση των συγκεκριμένων καταθέσεων.