Σε υπουργικές ευθύνες για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ σκόνταψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης και αποφάσισαν –όπως επιτάσσει το Σύνταγμα –να στείλουν τον φάκελο στη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, αφού άκουσαν όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη διαδρομή της περίφημης λίστας, έκριναν ότι «τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Στο διαβιβαστικό έγγραφο που συνοδεύει τη δικογραφία οι δύο εισαγγελείς περιορίζονται στην περιγραφή των πραγματικών περιστατικών από τότε που το ηλεκτρονικό αρχείο έφτασε διά της διπλωματικής οδού στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μέχρι την ημέρα της αποστολής του από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί στο ΣΔΟΕ.

Αποφεύγουν τις αξιολογικές κρίσεις και δεν κατονομάζουν στο διά ταύτα του συνοδευτικού σημειώματός τους τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία διαβιβάζεται ο φάκελος στη Βουλή, αφήνοντας στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η δικογραφία που θα φτάσει μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου –πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα –στη Βουλή θα περιλαμβάνει, εκτός από τις καταθέσεις μαρτύρων και υπόπτων, και το USB με αποθηκευμένη όλη την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.

Παράλληλα οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κράτησαν αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, οι οποίοι έδωσαν εξηγήσεις ως ύποπτοι. Εκ του νόμου οι εισαγγελείς μπορούν είτε να προχωρήσουν σε αυτοτελή άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των μη πολιτικών προσώπων, εφόσον βέβαια στοιχειοθετείται κάποια αξιόποινη πράξη, ή να θέσουν πλέον ως προς τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη δικογραφία στο αρχείο.

Η Βουλή τώρα, με βάση τον Κανονισμό, μπορεί να ακολουθήσει δύο δρόμους:

1 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Με πρότασή τους τουλάχιστον 60 βουλευτές ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και στη συνέχεια, έπειτα από σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, αποφασίζεται η συγκρότηση της επιτροπής με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 βουλευτές.

2 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ, για την οποία χρειάζεται η υπογραφή από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η απόφαση για τη συγκρότησή της λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη.

Βουλγαράκης – Πελέκη. Σε ένα άλλο μέτωπο, η Επιτροπή της Βουλής, υπεύθυνη για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, έδωσε εντολή ομόφωνα στους ορκωτούς λογιστές να ξεσκονίσουν αναδρομικά τις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη και να καταθέσουν το πόρισμα που θα προκύψει στην Επιτροπή.

Στην πρωτοβουλία οδηγήθηκε έπειτα από επιστολή που έλαβε από τον κ. Γρηγόρη Πεπόνη με την οποία την ενημερώνει ότι από τον μέχρι σήμερα διεξαγόμενο έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ προκύπτει ότι περιλαμβάνει τα ονόματα του ζεύγους Βουλγαράκη επισυνάπτοντας στοιχεία λογαριασμού που αναφέρεται στη λίστα.

Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερομένους και, σύμφωνα με τον νόμο, θα τους ζητήσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις εντός 20 ημερών.