Αγνοια για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ δήλωσε χθες ο τέως υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης λέγοντας ότι ουδέποτε ενημερώθηκε από τους προκατόχους του ή υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν για το ίδιο ζήτημα σε ακρόαση ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς και τέως γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Κατά του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ υπέρ της κλήτευσης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά του ο Φ. Σαχινίδης, λίγο προτού ξεκινήσει η περίπου τετράωρη κατάθεσή του ενώπιον των μελών της επιτροπής, στάθηκε σε ένα μικρό υπόμνημα, τις φράσεις του οποίου επαναλάμβανε σε μόνιμη βάση και ιδιαίτερα απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου:

«Ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στις 21 Μαρτίου 2012 και παρέδωσα στις 17 Μαΐου, μετά τις πρώτες εκλογές, στον κ. Ζανιά. Ολο αυτό το διάστημα ουδέποτε ενημερώθηκα ή μου έγινε κάποια ιδιαίτερη μνεία για τη λίστα», υποστήριξε. Επίσης, διευκρίνισε ότι όταν ήταν υφυπουργός και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τα καθήκοντά του περιορίζονταν «μόνο στη διαχείριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ για τα φορολογικά έσοδα ευθύνη είχε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου».

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΟΧΙ CD. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι υπέπεσε στην αντίληψή του κατάλογος –«και όχι CD» –ο οποίος δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και αφορούσε ελέγχους που είχε ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου και του ΣΔΟΕ για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα χρήματα είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, πάντως, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για να κρίνει το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με τη λίστα από τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και κυρίως από τους τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη, έσπευσε να σημειώσει: «Μου είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσω και να κριτικάρω τον τρόπο σκέψης και αντίληψης υπουργών και παραγόντων του υπουργείου…».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΔΟΕ. Ωστόσο ο τέως υπουργός υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών ζήτησε πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες που αφορούσαν κάποια πρόσωπα, έπειτα από μαρτυρία που υπέπεσε στην αντίληψή του, χωρίς να συμβεί κάτι περαιτέρω και πως γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα στο ΣΔΟΕ από το 2004 εξαιτίας οργανωτικών αλλαγών. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι με βάση νόμο από τα τέλη του 2011 ο οικονομικός εισαγγελέας είχε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμη και για στοιχεία που δεν διαβιβάζονταν στο υπουργείο Οικονομικών, και «υπ’ αυτή την έννοια θα μπορούσε κάλλιστα η λίστα Λαγκάρντ να περάσει στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα».