«Δεν θέλουμε φίρμες, αλλά ανθρώπους που κάνουν με μεράκι τη δουλειά τους». Δεν είχε πολύ χρόνο για συζητήσεις την Κυριακή το μεσημέρι η Φλωρίκα Κυριακοπούλου. Αν τα αθλητικά της παπούτσια είχαν κοντέρ, θα έγραφαν χιλιόμετρα πάνω-κάτω, από το καφέ στη βιβλιοθήκη και από εκεί στα εργαστήρια, στο αρτ σοπ ή ανάμεσα στον κόσμο που απλώς απολάμβανε την μπίρα του ή το φαγητό του συζητώντας χαλαρά στον χώρο που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου κονσερβοποιίας Ανθός, μερικά λεπτά έξω από το κέντρο του Ναυπλίου.

Τώρα πια λίγοι αναγνωρίζουν το όνομα Ανθός. Η δεύτερη ζωή του εργοστασίου φέρει τον τίτλο Φουγάρο (λόγω ενός παλιού φουγάρου που δεσπόζει πάνω από τα αναπαλαιωμένα κτίσματα) κι όλοι στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας ξέρουν ότι πρόκειται για το έργο ζωής της Φλωρίκας Κυριακοπούλου.

Πέντε στρέμματα και τρία κτιριακά συγκροτήματα που αναπλάστηκαν μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων (από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Μόρφως Παπανικολάου και Ρένας Σακελλαρίδου) και που, όπως μας είπε η ίδια, φιλοδοξεί να δώσουν ζωή στην ευρύτερη περιοχή μέσα από εκθέσεις, εργαστήρια, συναυλίες, θεατρικό παιχνίδι, σεμινάρια, βιβλιοθήκη κ.ά.

Τα 2.500 άτομα που πέρασαν το Σαββατοκύριακο από εκεί συνωστίστηκαν μέσα στο καλόγουστο καφέ, έκαναν ουρές στα περίπτερα με το ψητό γουρουνόπουλο, χάζεψαν τα χειροποίητα αντικείμενα της πρώτης έκθεσης του Φουγάρου, «Φουγάρο Kraft», από 56 καλλιτέχνες, ξεχάστηκαν με μια μπίρα στο χέρι με τις φωνές των Μπάμπη Τσέρτου και Νάντιας Καραγιάννη.

Πώς άρχισε όμως όλη αυτή η ιστορία; Και τι θα γίνει από εδώ και πέρα; «Τι θα γίνει;» αντιτείνει η Φλωρίκα Κυριακοπούλου. «Τα πάντα. Ξέρετε, λίγο πιο κάτω από εδώ υπήρχε κάποτε ένας πορτοκαλεώνας. Τώρα δεν έχει μείνει τίποτα πια. Ενοικιαζόμενα μόνο. Μια ασχήμια παντού. Θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε τις δεξιότητες και το μεράκι που είχαν κάποτε οι άνθρωποι σε οτιδήποτε έκαναν. Γι’ αυτό δεν θέλουμε φίρμες. Θέλουμε ανθρώπους που αγαπάνε την τέχνη τους. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μας. Μέσα από αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, θα οργανώσουμε εργαστήρια μαγειρικής, κεραμικής, θεατρικό παιχνίδι. Συναυλίες τα Σαββατοκύριακα, σινεμά το καλοκαίρι κ.ά. Η βιβλιοθήκη μας έχει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ».

Εικαστικός η ίδια και συλλέκτρια, η Φλωρίκα Κυριακοπούλου (της επιχειρηματικής οικογενείας) ήταν κάποτε η δημιουργός, μαζί με τον Ρούσσο Κούνδουρο, του Καναλιού 15 – του πρώτου ανεξάρτητου ιδιωτικού ραδιοφώνου στα μέσα του ’80. Εργάστηκε πάνω από 10 χρόνια ως δημοσιογράφος και ως ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», ενώ στην καλλιτεχνική της ζωή παρουσίασε έργα της (ζωγραφική, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις) σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και εκτός.

Οταν κάποτε ανέλαβε τη διεύθυνση οικογενειακής επιχείρησης που έκανε εξαγωγές εσπεριδοειδών εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αργολίδα και από τότε ζει στους ρυθμούς της περιοχής. «Είδα από κοντά την ασχήμια και την προχειρότητα. Πώς σιγά σιγά υποτιμήθηκαν τα πάντα» λέει.

Το εργοστάσιο της κονσερβοποιίας Ανθός πέρασε στα χέρια της το 1997 (μέσα από δημοπρασία – ανήκε στην Εθνική Τράπεζα) και από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση του έργου.