Τη νυχτερινή του περιπέτεια με την τρόικα για την εξεύρεση λύσης στα εργασιακά αποκάλυψε χτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δήλωση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής πλευράς και της ΕΚΤ που αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

«Ολη τη νύχτα μιλούσα με την τρόικα», είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις ενώ πρόσθεσε ότι «το πακέτο έχει κλείσει και γι’ αυτό θα ενημερώσει ο εκπρόσωπός μας το Euro Working Group την ερχόμενη Παρασκευή και Δευτέρα. Αν και λεπτομέρειες υπάρχουν μέχρι την τελευταία στιγμή».

Είπε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο για το πακέτο των μέτρων στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει τις προαπαιτούμενες δεσμεύσεις της χώρας, τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά, ανακοινώνοντας ότι «αυτό θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», δηλαδή σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και σε άλλη μία στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι προφανώς την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός για το 2013 ενώ κατέστησε σαφές ότι οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πάντως και χθες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επέμεναν ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. «Εμείς αντιδρούμε στις πρόσθετες απαιτήσεις της τρόικας, είμαστε τολμηροί και αντιστεκόμαστε» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επέκρινε προσωπικά τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «από αντιμνημονιακός έγινε μέσα σε μια νύχτα βασικός εγγυητής, υποστηρικτής του Μνημονίου».

Από τα πυρά του κ. Τσίπρα δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο «καλωσόρισε», όπως είπε, «στην επικίνδυνη και καταστροφολογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ». «Η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο: όταν τα λέμε εμείς αυτά, μας λέτε ότι είμαστε επικίνδυνοι και καταστροφολόγοι. Αλλά είναι πολύ αργά για δάκρυα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, κατηγόρησε και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για «υποκριτική στάση», διερωτώμενος: «Δεν ξέρει η Δημοκρατική Αριστερά ότι ο βασικός κορμός αυτών των απαιτήσεων για τα εργασιακά έχει ήδη ψηφιστεί από τον Φλεβάρη; Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει φάγαμε τον γάιδαρο και τώρα θα τσινήσουμε στην ουρά; Μήπως τσινάμε στην ουρά ακριβώς διότι θέλουμε να καταπιεί ο λαός αμάσητο τον γάιδαρο των 13,5 δισ. και πλέον ευρώ περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις;».

Το ΚΚΕ. Ανάλογα επικριτική ήταν και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ανέφερε ότι «η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εξαγορές – συγχωνεύσεις αναμφισβήτητα είναι η ναυαρχίδα της σύγχρονης και όχι μόνο καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Για μια κυβέρνηση που θα εκτελεί εντολές ξένων προκειμένου να διαχειρίζεται τα χρήματα του κράτους, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Αποικία χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παρέλαβαν κράτος και θα παραδώσουν αποικία χρέους»