Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομολογία-βόμβα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι αγνοούνται σήμερα τα ίχνη του πρωτότυπου CD που παρέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ με ονόματα ελλήνων καταθετών στην HSBC της Ελβετίας, καταθέτοντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Το αρχικό CD, μαζί με το διαβιβαστικό από τη Γαλλία, το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι τώρα… Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω πού είναι σήμερα», είπε ο πρώην υπουργός, ο οποίος είχε κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για το ζήτημα αυτό καταθέτοντας πριν από λίγες ημέρες στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε τόσο από τον βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο όσο και από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να κατονομάσει το φυσικό πρόσωπο στο οποίο παρέδωσε το πρωτότυπο.

«Να το ξεκαθαρίσουμε… Το πρωτότυπο είναι στη Γαλλία και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά το έχει ζητήσει ώστε να σταματήσει αυτή η σπέκουλα. Δεν δέχομαι ότι πλανάται η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας… Εγινε αντίγραφο και δόθηκε μέσω της ασφάλειάς μου στον κ. Γ. Διώτη», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Οταν εξάλλου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους μετά το τέλος της κατάθεσής του στην επιτροπή σε ποιον έδωσε το επίμαχο CD, σχολίασε: «Ονόματα θα δίνουμε τώρα;..».

Νωρίτερα στα μέλη της επιτροπής είχε καταθέσει ότι έδωσε μια λίστα με 20 ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη, τον Νοέμβριο του 2010, τα οποία εμφάνιζαν τις μεγαλύτερες καταθέσεις, «προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία τους». Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν έδωσε τον πλήρη κατάλογο στον κ. Καπελέρη «όχι γιατί δεν του είχε προσωπικά εμπιστοσύνη, αλλά με τον φόβο μη διαρρεύσουν τα ονόματα και ιδιαίτερα στη φάση των διαπραγματεύσεων που υπήρχαν εκείνη την περίοδο με τις ελβετικές Αρχές».

Το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τον τέως υπουργό, δεν είχε καμία λίστα έως τον Ιούνιο του 2011, όταν το στικάκι το παρέλαβε ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας Ι. Διώτης. Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενημέρωσε τον διάδοχό του Ευ. Βενιζέλο για την ύπαρξη της λίστας γιατί αυτό ήταν θέμα του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για την έκβαση της υπόθεσης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής είπε:

«Πού χάθηκε αυτό το CD δεν ξέρει κανένας. Κοιτάξτε, ή αυτοί που μας κυβερνούν και εσείς που συνεχίζετε είστε τόσο ανίκανοι και ανάξιοι να κυβερνήσετε τον τόπο αυτές τις δύσκολες στιγμές ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί… Ποιους κρύβετε τόσα χρόνια; Ποιους προστατεύετε για να μη φορολογηθούν, τη στιγμή που έχει εξοντωθεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας; Το CD το έχασε η γραμματέας. Να τη βρούμε, λοιπόν, να μας εξηγήσει πού το πήγε το CD με τους 2.000 καταθέτες που έβγαλαν τα λεφτά τους σε μία μόνον τράπεζα στο εξωτερικό χωρίς να ξέρουμε εάν αυτά είχαν φορολογηθεί νομίμως. Ως κυβέρνηση δεν έχετε πλέον καμία ηθική αξία, έχετε απαξιωθεί».