Με τον αέρα του απόλυτου κυρίαρχου στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έστειλε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ένα σαφές μήνυμα: θα παραμείνει στην πολιτική και μετά τη λήξη της τελευταίας του θητείας σε τρία χρόνια. «Αυτό το συνέδριο δεν είναι αποχαιρετιστήριο», τόνισε. Και όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε: την προεδρία της χώρας.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο τούρκος Πρωθυπουργός έδωσε μια παράσταση η οποία δεν άφησε σε κανέναν το περιθώριο να σκεφτεί ότι στην Τουρκία μπορεί να υπάρξει άλλο όνομα στην πολιτική σκηνή εκτός από το δικό του. Το όνομα του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν αναφέρθηκε καθόλου. «Δεν είσαι μόνο ο ηγέτης της Τουρκίας, είσαι ο ηγέτης του κόσμου», είπε ο αρχηγός της Χαμάς Χαλίντ Μεσαάλ, ο οποίος πήρε τα περισσότερα χειροκροτήματα όταν ο Ταγίπ Ερντογάν τον καλωσόρισε.

Η αίθουσα του συνεδρίου ήταν κατάμεστη: 20.000 σύνεδροι εντός της αίθουσας και άλλοι τόσοι εκτός παρακολούθησαν από γιγαντοοθόνες τις ομιλίες. Από όλη την Τουρκία 150 λεωφορεία μετέφεραν τους συνέδρους, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα εντυπωσιακό σόου. Ο Ερντογάν απήγγειλε ποίημα, τους έβαλε να ακούσουν και ένα παραδοσιακό τραγούδι με νόημα – «Περπατούμε μέρα – νύχτα» -, τους έκανε να δακρύσουν. Δεν παρέλειψε να φορτίσει την ομιλία του με εθνικιστικά χρώματα, κάνοντας ειδική μνεία στον μεγαλύτερο ήρωα του τουρκικού έθνους, τον Αλπαρσλάν, σύμβολο των εθνικιστών της Τουρκίας.

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ. Αν και μίλησε για «άνοιγμα νέας σελίδας» στο Κουρδικό, ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στη δήλωσή του προ ημερών ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και με το PKK και με τον Οτζαλάν. Επέκρινε τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για τη στήριξή τους στο «τυραννικό καθεστώς της Συρίας», επέμεινε ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν θα αναθεωρηθούν αν το Τελ Αβίβ δεν απολογηθεί για την επίθεσή του εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» και επανέλαβε ότι οι θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό παραμένουν αμετάβλητες. Ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε και το δυνατό του χαρτί, εκείνο της οικονομίας. Ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο η Τουρκία θα «μηδενίσει» το χρέος της στο ΔΝΤ πληρώνοντας τα τελευταία 5 δισ. δολάρια. Εξαπέλυσε ωστόσο και σκληρή επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι συνδέεται με όλα τα πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία. «Η εποχή των πραξικοπημάτων τελείωσε», τόνισε.

Η ανανέωση στο AKP έγινε χθες μέσω της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Από τα 50 μέλη της άλλαξαν τα 21 και μπήκαν σημαντικά νέα ονόματα σε αυτήν. Το πιο σημαντικό θεωρείται εκείνο του Νούμαν Κουρτουλούς, του πρώην ηγέτη του κόμματος HAS, που δεν αποκλείεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο κόμμα σε μια περίοδο όπου πολλοί διερωτώνται ποιο θα είναι το όνομα που θα προωθήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία όταν ο ίδιος αναλάβει την προεδρία της χώρας.