Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια από την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υποστούν όλοι οι Ελληνες τα δεινά της λιτότητας για να κλείσει ένα θέμα που κάνει κάθε σκεπτόμενο πολίτη να ντρέπεται και να οργίζεται.

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελέγχου ώστε να μην υπάρχει ούτε μία σύνταξη – μαϊμού», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξερχόμενος του γραφείου του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τον οποίο ζήτησε να διωχθούν με γρήγορες διαδικασίες όσοι εισέπρατταν επί σειρά ετών από τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο συντάξεις ή επιδόματα που δεν δικαιούνταν.

«Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εντοπιστεί άπαντες» υποσχέθηκε ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι κόβονται 2.730 συντάξεις του ΟΓΑ καθώς οι «δικαιούχοι» – υπερήλικοι ομογενείς δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Μια νέα κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχουν πάρει οι προηγούμενες, αφού σε όλους ήταν γνωστό το νοσηρό αυτό φαινόμενο, προϊόν της διάλυσης της κρατικής μηχανής και του ρουσφετιού.

Ομως είναι σε όλους γνωστό, και πολύ περισσότερο στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ότι εκτός από αυτούς που εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις, ευθύνες και μάλιστα πολύ σοβαρές – ίσως μεγαλύτερες – έχουν και όσοι γνώριζαν εδώ και χρόνια το φαινόμενο αυτό και δεν έπραξαν όσα προβλεπόταν από τον νόμο και τη θέση τους.

Ισως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να στραφεί κατά των υπευθύνων της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή των διορισμένων διοικητών Ταμείων, για παράβαση καθήκοντος και κατά όλων εκείνων – επιτροπές, δήμαρχοι, νομάρχες – που εμπλέκονται στο μεγάλο φαγοπότι, μοιράζοντας συντάξεις και επιδόματα.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ζακύνθου, όπου αποκαλύφθηκαν 61 «τυφλοί» με δίπλωμα οδήγησης! Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν έκαναν – τουλάχιστον – σωστά τη δουλειά τους και είναι υπεύθυνοι απέναντι στον νόμο και την κοινωνία.

Απ’ αυτούς πρέπει να ξεκινήσουν οι διώξεις.