Την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επαναλειτουργήσουν. «Ό,τι και να ζούμε […] δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πνευματική αυτοκτονία του τόπου».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, κάνει λόγο για «μικροαλλαγές» που δείχνουν «την αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του νόμου».

Η «Δράση» καταγγέλλει τη μεθοδευμένη κατάργηση του νόμου για τα ΑΕΙ, που αποτέλεσε τη γενναιότερη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία των τελευταίων ετών και έχει υπερψηφιστεί από 255 βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Η Δράση συμπαρίσταται στη μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών δασκάλων που καταγγέλλουν την αντιμεταρρύθμιση που επιχειρείται, επικροτεί θερμά την άποψη της Άννας Διαμαντοπούλου ότι η συμφωνία των τριών αρχηγών με την επιχειρούμενη αντιμεταρρύθμιση αποτελεί «ύβρι για τη Δημοκρατία» και επιμένει να ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου, χωρίς καμμία απολύτως αλλαγή.