«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Δεν πρόκειται για ακόμη μία ατάκα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά το τελευταίο διάστημα ο Βαγγέλης Βενιζέλος θέλοντας να περιγράψει στους συνομιλητές του το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ελληνική οικονομία.
Τη συγκεκριμένη φράση που εμπεριέχει και την αγωνία του για το μέλλον της χώρας διατύπωσε ευθέως κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την τρόικα, την επανέλαβε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου και την έκανε σημαία κατά τις δύο ομιλίες προς τα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στην Πολιτική και Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.
Η ανησυχία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις οικονομικές εξελίξεις και κατ' επέκταση για την τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης είναι τόσο έκδηλη ώστε έχει οδηγήσει ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση ο κ. Βενιζέλος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα οικονομικά παρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις.
«Ολα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη και ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα», εξηγούν συνεργάτες του επιβεβαιώνοντας ότι οι επόμενοι μήνες απαιτούν αντοχές και γερά νεύρα...

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι εάν δεν συμφωνηθεί με τους εταίρους η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, τότε όλα θα τιναχτούν στον αέρα. «Δεν γίνεται να μην επιτευχθεί η αναθεώρηση, δεν γίνεται να μην υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος τουλάχιστον για δύο επιπλέον έτη», λέει με ένταση στους συνομιλητές του. «Εάν όλα πάνε όπως επιδιώκουμε, τότε υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για τη χώρα να γλιτώσει την καταστροφή και την επιστροφή στη δραχμή», προσθέτει. Οσοι τον ακούν θεωρούν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν αστειεύεται και ότι έχει ζυγίσει λέξη προς λέξη τις κουβέντες του. Ο ίδιος εκτιμά ότι η κορύφωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα έρθει τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Επομένως, ακόμη και ο σχεδιασμός του για την περίφημη ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται παράλληλα με τις εξελίξεις στη χώρα και το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ακόμη και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται - ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του - στον αέρα καθώς ακόμη και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που το προσδιορίζουν περί τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να ακυρωθούν από τις εξελίξεις.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Εκ των πραγμάτων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος το επόμενο διάστημα θα παίζει σε δύο ταμπλό, το κυβερνητικό και το κομματικό. Οσο η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα θα βρίσκεται στις επάλξεις και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, αν αναζητήσει λίγες ημέρες ξεκούρασης, αυτό θα συμβεί το δεκαήμερο γύρω στα μέσα Αυγούστου.
Στο μεταξύ θα φροντίζει να υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός κυβερνητικός εταίρος και να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες σε σχέση με τη στελέχωση των κομματικών οργάνων. Εάν όλα πάνε καλά την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ, επικεφαλής του οποίου θα τεθεί ο Κώστας Σκανδαλίδης. Παράλληλα, θα παρουσιάσει τα ονόματα των 13 στελεχών που θα αναλάβουν την ευθύνη της ανασύστασης του κόμματος σε επίπεδο περιφερειών και θα ανακοινώσει τους υπευθύνους συνολικά 15 τομέων του κόμματος. Επίσης θα ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Στήριξης του κυβερνητικού έργου, στην οποία - σύμφωνα με τις πληροφορίες - θα ενεργοποιήσει σημαντικά στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, θα μεριμνήσει ακόμη μία φορά να διαμορφώσει την ατζέντα των εξελίξεων. Την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε στο τραπέζι το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης, την εβδομάδα που ολοκληρώνεται προώθησε τη συμφωνία για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και πέτυχε τη συμμετοχή 15 στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με τον ορισμό τους σε θέσεις γενικών γραμματέων, την ερχόμενη θα επιδιώξει να βάλει τη σφραγίδα του αλλά και τα όριά του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και του τρόπου με τον οποίο θα γίνουν οι περικοπές.

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ. Παράλληλα έχει δώσει οδηγίες στον συντονιστή της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά εκτελεί καθήκοντα γραμματέα, να «τρέξει» την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ αρχίζοντας από τη διαδικασία δημιουργίας του νέου, αναθεωρημένου μητρώου του ΠΑΣΟΚ. «Δεν πρόκειται για επανεγγραφές, αλλά για επαλήθευση και επικαιροποίηση των στοιχείων που ήδη έχει στα αρχεία του το κόμμα», διευκρινίζει ο κ. Κουκουλόπουλος και τονίζει ότι ήδη πολλά μέλη έχουν εγγραφεί στο νέο μητρώο ηλεκτρονικά. Την εβδομάδα που ακολουθεί θα καθοριστούν και τα επόμενα οργανωτικά βήματα, με προσανατολισμό αρχικά να συγκροτηθούν τουλάχιστον 325 οργανώσεις που θα αντιστοιχούν στους δήμους του Καλλικράτη». Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην εκλογή των νομαρχιακών οργάνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από