Μόνο 1.065 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών θα γίνουν φέτος σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως πληροφόρησε χθες ο υπουργός Παιδείας τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας με τους οποίους συναντήθηκε. Ο επιμερισμός των προσλήψεων ανάμεσα στις δύο βαθμίδες δεν έχει γίνει ακόμα.

Αντίθετα, οι προσλήψεις αναπληρωτών, που υπολογίζονται σε περίπου 14.000-15.000, είναι λιγότερες φέτος. Επίσης, χθες ανακοινώθηκαν και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών (ανανεώσεις και νέες) στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των οποίων (655 εκ των οποίων 560 ανανεώσεις) είναι κατά 8% μικρότερος από πέρυσι.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος είπε στους εκπροσώπους των δασκάλων – οι οποίοι έχουν εκφράσει αντίθεση στην έναρξη της αξιολόγησης σε περίπτωση που συνδεθεί με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη – ότι δεν θα είναι τιμωρητική και δεν θα συνδέεται με απολύσεις. «Δεν θα υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις ούτε αιφνιδιασμοί. Οτιδήποτε αποφασιστεί θα γίνει μετά από διάλογο. Θα είναι αξιολόγηση δομών και διαδικασιών», ανέφερε. Οι δάσκαλοι από την πλευρά τους ζήτησαν – μεταξύ άλλων – κοινωνική στήριξη οικογενειών που δεν μπορούν να σιτίσουν επαρκώς τα παιδιά τους, επαναφορά του αφορολόγητου στο 12% και αύξηση δαπανών για την Παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε ότι εξαιτίας της κρίσης, ο υποσιτισμός μαθητών είναι υπαρκτό θέμα. Πρόσθεσε ότι αναζητούνται λύσεις χωρίς να δημιουργούνται κοινωνικές διακρίσεις.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτίμησε ότι βιβλία και εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ για τα 50 εκατ. ευρώ που πρόκειται να περικοπούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, υποστήριξε ότι θα εξοικονομηθούν με περιστολή δαπανών χωρίς να επιβαρυνθούν οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο.