Ούτε γράμμα ούτε γραφή

Σαράντα τρεις βαθμούς θα δείξει σήμερα το θερμόμετρο, όμως οι υπουργοί δεν έχουν πολλά περιθώρια να επικαλεσθούν τον καύσωνα. Πρέπει σήμερα, το πολύ αύριο, να στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωμα με τους κωδικούς από τους οποίους θα περικόψουν τα ποσά που απαιτούνται ώστε να μαζευτούν στον κουμπαρά τα 13,5 δισ. της τρύπας του 2012.

Δεν γνωρίζω πώς θα τα καταφέρουν αλλά, όπως έμαθα χθες, ώς τώρα ουδείς έχει στείλει το σημείωμα που απαίτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και το μετέφερε στους συναδέλφους του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ευγενές παιδί ο τελευταίος, έκανε σε αρκετούς δικούς του (όχι πασόκους και δημαρίτες) υπόμνηση, «παιδιά, στείλτε το σημείωμα, το περιμένει ο πρόεδρος» αλλά, φευ, ούτε γράμμα έλαβε ούτε γραφή.

Γι’ αυτό σήμερα από το πρωί θα ξαναχτυπήσει καμπανάκια. Αλλωστε δεν υπάρχουν περιθώρια. Τετάρτη πρωί στις 10 συναντάται το «τρίο Μπελκάντο» που στηρίζει την κυβέρνηση για να λάβει αποφάσεις – και για τις περικοπές!..

Με… γονική παροχή

Πάντως, είναι καταπληκτικό. Ούτε μήνα δεν έχουν συμπληρώσει στην κυβέρνηση οι υπουργοί και ο καθένας τους θεωρεί ήδη το υπουργείο του περίπου ως περιουσιακό στοιχείο το οποίο έλαβε με… γονική παροχή.

Κυβερνητικό στέλεχος, από αυτά που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο Αντώνη, μου έλεγε χθες το βράδυ σχετικά:

– Εχει πλάκα αλλά είναι επίσης και εξοργιστικό. Ξέρεις γιατί δεν στέλνουν τα σημειώματα με τις περικοπές;

Δεν ήξερα και ρώτησα.

– Γιατί ο καθένας περιμένει πρώτα να στείλουν οι άλλοι, ώστε αυτός ο τελευταίος να μη χρειαστεί να (περι)κόψει όσα του ζητούνται!

Εντυπωσιακό. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν και (υπουργική) κατασκοπεία, όμως δεν βλέπω να προλαβαίνουν…

Επιθυμίες και (αυτο)προτάσεις

Ο Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Επικρατείας, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα «προκάνει» (κατά την ιστορική έκφραση του Χαρίλαου Φλωράκη). Τον αναζήτησα χθες για το θέμα των γενικών γραμματέων – όχι γιατί καίγομαι για κανέναν, αλλά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Τον βρήκα στη Θεσσαλονίκη, είχε 15 ημέρες να δει τους δικούς του και ανέβηκε το Σαββατοκύριακο. Μου συνέστησε να μην υιοθετώ τίποτε απ’ όσα διαβάζω και ακούω για ονόματα. Θεώρησα λογική την επισήμανση – εδώ μέχρι και έναν από τους βασικούς υλοποιητές της επικοινωνιακής πολιτικής επί Καραμανλή (αυτούς που έκαναν το άσπρο μαύρο και κουκούλωσαν την καταστροφή) φέρουν οι πληροφορίες να αναλαμβάνει πόστο. Και μάλιστα, ίδιο με τότε ή παρεμφερές!

– «Μην ακούς τίποτε, μεσοβδόμαδα θα τελειώσουμε με τα ονόματα» μου τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και θα διαπιστώσεις ότι πολλά από αυτά που ακούγονται είναι επιθυμίες και (αυτο)προτάσεις…

Μένουν, μένουν…

Πενήντα είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς που θα διοριστούν και όπως επιβάλλει η κυβέρνηση συνεργασίας θα μοιραστούν αναλογικά οι θέσεις: το 60% θα το ορίσει η ΝΔ και από 20% το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Βενιζέλου μού εξήγησε ότι «εμείς δεν έχουμε να προτείνουμε κανέναν. Είπαμε να διατηρήσουν τις θέσεις τους όσοι κριθούν ότι υλοποιούν τη συμφωνία των τριών αρχηγών περί αξιολόγησης, δηλαδή με αξιοκρατικά κριτήρια, διαφάνεια και χωρίς κομματικές ταυτότητες».

Αυτό σημαίνει, σημειώνω εγώ, ότι παραμένουν στη θέση τους 12-14 νυν γενικοί γραμματείς υπουργείων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν διοριστεί με το περίφημο open gov του Γιώργου. Στο πλαίσιο αυτό, μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα παραμείνουν στη θέση τους οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Ανάπτυξης Π. Σελέκος, Ναυτιλίας Θαν. Πάλλης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ΠΕΚΑ (με αρμοδιότητες στην Ενέργεια) Κ. Μαθιουδάκης.

«Σολομώντειες» αρμοδιότητες

Ανέφερα τον Κ. Μαθιουδάκη και θεωρώ απαραίτητο να σας ενημερώσω ότι σολομώντεια λύση δόθηκε στο θέμα των αρμοδιοτήτων επί της Ενέργειας για την οποία δόθηκε μια μικρή (θα τη χαρακτηρίσω) μάχη μεταξύ των προέδρων Αντώνη και Βαγγέλη. Η λύση προβλέπει ότι ο υφυπουργός Παπαγεωργίου θα εισηγείται και ο υπουργός Λιβιεράτος θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει.

Θέλω να δω πώς θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα στην πράξη. Πάντως το Περιβάλλον μπορεί να είναι ήσυχο: το ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

Είμαι κι εγώ εδώ

Οι τρεις εταίροι θα αποφασίσουν και για την ΕΡΤ, όπου τελευταία σημειώθηκε η εξής πλάκα που κυκλοφορεί στα πολιτικοδημοσιογραφικά γραφεία και προκαλεί θυμηδία: δημοσιογράφος που τελεί σε φάση αγρανάπαυσης ενδιαφερόμενος – σαν τρελός – για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, επικοινώνησε με αρμόδιο, πιο αρμόδιο δεν γίνεται, κυβερνητικό στέλεχος και του ανέφερε ότι «αποτελεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη θέση».

– Μα, ξέρετε, το ΠΑΣΟΚ δεν μας έχει αναφέρει τίποτε…

– Οχι, δεν μπορεί, με συγχωρείτε, θα επανέλθω.

Και επανήλθε, αυτή τη φορά υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση της ΔΗΜΑΡ.

Εφαγε όμως νέα πόρτα. Γιατί η ΔΗΜΑΡ πρότεινε ήδη τον Τ. Σιαμαντά!

Υπενθυμίζεται ότι και η ΝΔ έχει ήδη καταλήξει: θα προωθήσει τον Ν. Σίμο για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Η συμπλήρωση του ΔΣ θα γίνει άμεσα. Θα διοριστούν τέσσερα μέλη. Δύο από τη ΝΔ και από ένα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

5.000 στο μικροσκόπιο

Διορίζω, διορίζεις, διορίζει. Αλλά το ΣΔΟΕ είναι σε φάση ψάχνω, ψάχνεις, ψάχνει. Και ανοίγω, ανοίγεις, ανοίγει. Λογαριασμούς. Σε συνέχεια της χθεσινής συνταρακτικής αποκάλυψης που έκανε «Το Βήμα» για τη συμμορία που είχαν συστήσει τρεις πρώην βουλευτές και μια νυν βουλευτής την οποία διερευνά το ΣΔΟΕ, έμαθα από έγκυρη πηγή ότι αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από την επιφάνεια υπάρχει η έρευνα για 5.000 πρόσωπα (!) που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται μου είπαν όχι μόνο πολιτικοί, δηλαδή βουλευτές, υπουργοί, νυν και πρώην γενικοί γραμματείς κ.λπ., αλλά και μεγάλος αριθμός αιρετών στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρώην νομάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι), συνδικαλιστές, ποδοσφαιρικοί παράγοντες κ.ά.

Ενημερώνω τους κυρίους ή τις κυρίες που δεν «αντέχουν», για να το πω κομψά, τον έλεγχο ότι η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, άρα έχουν μπροστά τους όλο τον χρόνο για να την κάνουν για άλλη γη και άλλα μέρη!..