Επεσε! Αλλά από… τα σύννεφα

ΑΝ ΕΠΕΣΕ από κάτι ο Γιώργος Παπανδρέου χθες ήταν από τα… σύννεφα! Πρωί πρωί τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του ότι κάνει τον γύρο της μπλογκόσφαιρας «είδηση», σύμφωνα με την οποία έπεσε «πάλι» από το ποδήλατο – όπως το 2008. Αρχικά, είπε να μην ασχοληθεί, όπως πολύ συχνά κάνει με όσα κατά καιρούς γράφονται και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, σχετικά με τις προθέσεις του. Μετά, «φόρτωσε» αρκετά, είπε ένα «ε, όχι, φτάνει πια» και γύρω στη μία ειδοποίησε ότι θα βγάλει ανακοίνωση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ είναι εντελώς τυπική, με την έννοια ότι διαψεύδει το «περιστατικό» χωρίς να το αναφέρει. Τι να πει άλλωστε; Οτι διαψεύδω πως έπεσα από το ποδήλατο; Ή ότι δεν πήρα ανοιχτά τη στροφή; Δεν γίνεται.

ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ παράγραφος όμως στην ίδια ανακοίνωση είναι αυτή που έχει όλο το ζουμί. Διότι ο Γιώργος, ευκαιρίας δοθείσης, όχι μόνο διαψεύδει όσα κατά καιρούς διακινούνται γι’ αυτόν και τις μελλοντικές προθέσεις του, αλλά και με δηκτικό τρόπο υποστηρίζει ότι έχουν… υποκινητές.

ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ δεν το αναφέρει, αλλά είναι φανερό πως κατά την Ιπποκράτους δείχνει όταν αναφέρει ότι «εκφράζουν (τα δημοσιεύματα) την… αγωνία των συντακτών και των εμπνευστών τους σχετικά με το προσωπικό και πολιτικό μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου».

ΡΩΤΗΣΑ ποιο από όλα τα δημοσιεύματα είναι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο. Ανθρωπός του μου εξήγησε ότι έχει γίνει έξω φρενών με τις «έγκυρες» πληροφορίες, ότι εγκαταλείπει την πολιτική στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στο Παρίσι.

– Ούτε να το σκέφτονται, μου ανέφερε η ίδια πηγή. Είναι και παραμένει μάχιμος.

ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΟΣ, και σε καλή, εξαιρετική θα έλεγα, φυσική κατάσταση – τουλάχιστον έτσι τον βρήκα προ εβδομάδος.

Από εκεί και πέρα το μόνο που θα κάνει, και δεν είναι τυχαίο ότι το ανακοίνωσε χθες μαζί με το μπαράζ των διαψεύσεων για ποδήλατα και αποχωρήσεις, είναι ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα αρχίσει σειρά διαλέξεων στο Χάρβαρντ, συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο για την Πολιτική και τη Διακυβέρνηση Τζον Κένεντι, για την κρίση στην Ελλάδα, την ευρωζώνη κ.λπ. Θέματα τα οποία, ως γνωστόν, τα παίζει «πλέον στα δάχτυλα»…

Ο ΙΔΙΟΣ άνθρωπός του με ενημέρωσε ότι το Χάρβαρντ τον κέρδισε έναντι άλλων πανεπιστημίων και ινστιτούτων που τον διεκδικούσαν…

Και ο Πάγκαλος για διαλέξεις

ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ πανεπιστήμια που έμειναν αμανάτι από Γιώργο, έχω έναν Πάγκαλο για την περίπτωσή τους, μπουκιά και συχώριο! Ενδιαφέρεται επίσης για διαλέξεις στις ΗΠΑ, έχει αρχίσει μάλιστα τις σχετικές επαφές, δι’ αλληλογραφίας. Και δεν μπορώ να φανταστώ τίποτε καλύτερο από έναν Πάγκαλο να δίνει διάλεξη για οποιοδήποτε θέμα, διότι εγώ γνωρίζω, αλλά εκείνοι αγνοούν, ότι κάθε του διάλεξη μπορεί να καταλήξει άνετα σε… χειμαρρώδη ομιλία επί παντός επιστητού! Διανθισμένη φυσικά με ανέκδοτα, ιστορικού και άλλου περιεχομένου, από το πλούσιο ρεπερτόριο του Θεόδωρου.

Λοβέρδος: Δεν μετέχω

ΑΛΛΟΙ προετοιμάζονται για πανεπιστημιακή καριέρα και άλλος κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και από πάνω να εισπράττει και «όχι». Οπως του Ανδρέα αθεράπευτα Γαύρου Λοβέρδου, ο οποίος δεν αποδέχθηκε επανειλημμένες προτάσεις του προέδρου Βαγγέλη να μετάσχει στο καινούργιο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Ούτε σε γραμματείες ούτε σε επιτροπές.

– Δεν μετέχω, απάντησε ορθά κοφτά στην τελευταία συζήτηση που είχαν, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Πέμπτη. Θα επιτελώ τα καθήκοντά μου ως βουλευτή, όπως επιτάσσει η υποχρέωσή μου απέναντι στους πολίτες και το κόμμα μου.

Οπως μου εξήγησε, πρόκειται για «πολιτική απόφαση», την οποία δεν επιθυμεί να θέσει σε διάλογο. Δεκτό και σεβαστό.

Κατάργηση-ντροπή

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είδαν και έπαθαν να καταπνίξουν τη φωτιά που σιγόκαιγε στο υπερυπουργείο Παιδείας, σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Τζαβάρα. Ο λόγος απλός: ο πρώτος είναι καραμανλικός παλαιάς κοπής και τον πήρε μεταγραφή ο Σαμαράς όταν έγινε αρχηγός του κόμματος. Ο δεύτερος είναι πούρος σαμαρικός και ήταν εκ των ελαχίστων που συντρόφευαν, με καταπληκτικά ανέκδοτα, τον αρχηγό στα πέτρινα χρόνια – μαζί με τη Φωτεινή Πιπιλή και τρεις – τέσσερις άλλους. Είναι τώρα εποχές να τρώγονται μεταξύ τους και οι «δικοί» μας;

ΤΕΛΙΚΑ οι αρμοδιότητες μοιράστηκαν χθες το βράδυ, αλλά ποσώς με ενδιαφέρει ποιος έχασε και ποιος κέρδισε. Εγώ στέκομαι στο πρωτοφανές ότι η κυβέρνηση αυτή ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ το υπουργείο Πολιτισμού για να ανασυστήσει το υπουργείο Πανίκα Ψωμιάδη, το οποίο κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται Μακεδονίας – Θράκης. Η χώρα δηλαδή που γέννησε πολιτισμό δεν διαθέτει πλέον αυτόνομο υπουργείο και ό,τι απέμεινε (θα) το διαχειρίζεται ο Τζαβάρας. Τα συγχαρητήριά μου σε όποιον είχε τη σχετική ιδέα και την υλοποίησε στη συνέχεια…

Περιμένει τις αρμοδιότητες

ΒΕΒΑΙΩΣ, αυτά με τις αρμοδιότητες τα έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν! Θα ξεχάσω εγώ τι συνέβη επί Γιώργου, που οι υπουργοί έλειωσαν παπούτσια πηγαινοερχόμενοι στο Μαξίμου μέχρι να καταλήξει το επιτελείο (Χάρης Παμπούκης και λοιποί) ποιος παίρνει τι;

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ δεν θα σχολιάσω την παραδοχή της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη στη ΝΕΤ ότι παραμένει χωρίς αρμοδιότητες και όπως πολύ αφοπλιστικά εξήγησε, αφού δεν είχε δουλειά στο υπουργείο επέλεξε να εμφανιστεί στο κανάλι. Θα περιοριστώ στο γεγονός ότι είναι κόρη μιας σπουδαίας μορφής της Αριστεράς και των Ιωαννίνων: του «γιατρού του λαού» Νικολάου Σκοπούλη. Ο Σκοπούλης δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τους φτωχούς που εξέταζε και, επιπλέον, σε πολλούς πλήρωνε και το εισιτήριο για να επιστρέψουν με το ΚΤΕΛ στο χωριό τους. Γι’ αυτό και σχεδόν αγιοποιήθηκε στα Γιάννενα…

Καίνε οι αποκρατικοποιήσεις

ΦΥΣΙΚΑ τέτοιες μορφές δεν υπάρχουν σήμερα, ούτε στην πολιτική ούτε στην ιατρική. Ούτε στην Αριστερά θα έλεγα. Διότι όπως σημείωσε και προχθές για το κύριο κομμάτι της, τον ΣΥΡΙΖΑ, το γνωστό αριστερό αγόρι Αλέξης, το οποίο τις ελεύθερες ώρες του διαβάζει Βάρναλη (sic), το κόμμα είναι «ένα ισχυρό brand name». Ως εκ τούτου μετακινούμαι σε πιο ρεαλιστικά θέματα, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Θα ενημερωθήκατε ότι ο πρόεδρος Αντώνης όρισε σύμβουλό του τον καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα. Προσθέτω στην ενημέρωσή σας ότι θα αναλάβει ως επικεφαλής μια ειδική Διεύθυνση που θα δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ασχετο, αλλά υπάρχει και το Ταμείο (ΤΑΥΠΕΔ) το οποίο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Προφανώς δεν θα το εμπιστεύονται…