Νέα ηλεκτρονικά μηνύματα με στοιχεία για τη χειραγώγηση των επιτοκίων Libor από την Barclays είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, καθώς η τράπεζα αναζητεί νέα ηγεσία που να μη… μοιάζει σε τίποτε με την προηγούμενη. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν είχαν πλήρη γνώση των έκνομων δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Συγκεκριμένα σε μήνυμά του προς τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Πολ Τάκερ ο τότε προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ Τζέρεμι Χέιγουντ έγραφε: «Το τρίμηνο επιτόκιο της στερλίνας αυξήθηκε επειδή το «χτυπά» εδώ και τρεις εβδομάδες η Barclays. Η αγορά είναι γεμάτη από ψιθύρους για το μέχρι πού θα φθάσουν». Ο Πολ Τάκερ ενημέρωσε χθες το απόγευμα τη Βουλή των Κοινοτήτων για την υπόθεση.

Εν τω μεταξύ στην Barclays αναζητούν νέα ηγετικά στελέχη μετά την αλληλουχία των παραιτήσεων την περασμένη εβδομάδα. Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται στο Σίτι ως πιθανοί αντικαταστάτες του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου Ρόμπερτ Ντάιαμοντ. Αυτός όμως που θα επικρατήσει στην κούρσα της διαδοχής θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει περισσότερα χαρακτηριστικά ενός «παραδοσιακού τραπεζίτη» παρά ενός «ανθρώπου των επενδύσεων», σημειώνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg.

«Ο νέος διευθύνων σύμβουλος πρέπει να έχει το αντίθετο προφίλ από αυτό του Ντάιαμοντ, να είναι δηλαδή πολύ λιγότερο φανταχτερός και πολύ λιγότερο προσανατολισμένος στην επενδυτική τραπεζική», δήλωσε στο πρακτορείο ο Αλαν Μπίνι που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 200 εκατ. στερλινών για λογαριασμό της RC Brown Investment Management Plc στο Μπρίστολ.

Στην άτυπη λίστα με τους υποψήφιους γενικούς διευθυντές βρίσκονται βιογραφικά στελεχών της Barclays και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο επικεφαλής καταναλωτικής πίστης στην Barclays Αντονι Τζένκινς και ο Ναγκίμπ Κεράτζ, πρώην στέλεχος της τράπεζας. Τα σενάρια του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ακόμα το όνομα του αναπληρωτή προέδρου της Lloyds Ντέιβιντ Ρόμπερτς καθώς και του επικεφαλής της αυστραλιανής τράπεζας Australia & New Zealand Banking Group Μάικλ Σμιθ.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος επικεφαλής της βρετανικής τράπεζας θα έχει απολαβές σαφώς λιγότερες από το πακέτο 12 εκατ. στερλινών που προέβλεπε το συμβόλαιο του Αμερικανού Ντάιαμοντ, ενώ δεν θα έχει δικαίωμα σε μπόνους. Ο 60χρονος τραπεζίτης είχε λάβει από το 2005 συνολικά 120 εκατ. στερλίνες ως τακτικές ή πρόσθετες αμοιβές κερδίζοντας την προσωνυμία «ο τραπεζίτης των 100 εκατομμυρίων».