ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ, κατ’ ιδίαν, στέλεχος της κυβέρνησης που μπήκε σε μεγάλο υπουργείο. «Το 2007, όταν εξελέγην βουλευτής της ΝΔ, βρήκα την επομένη καμιά εκατοστή αιτήματα συναντήσεων στο γραφείο μου». Ο ομιλών εκλέγεται στην περιφέρεια. Και οι συναντήσεις αφορούσαν αιτήματα προσλήψεων. Το 2012 όμως, ενώ το χαρτοφυλάκιό του προσφέρεται, την πρώτη Δευτέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης είχαν φθάσει στο γραφείο του όλα κι όλα τριάντα αιτήματα. Το γρήγορο συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία έχει χαμηλές προσδοκίες. Ή ότι το πελατειακό σύστημα γνωρίζει κάμψη – πιθανώς και έκλειψη. Κοινώς, η λαϊκή Δεξιά αναστενάζει.

Είναι μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της Κρίσης. Το 2009, αφήνοντας την εξουσία, η ΝΔ έδωσε μάχη οπισθοφυλακών για τα stages. Το 2012 η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει το «ένας έρχεται για κάθε πέντε που φεύγουν» στο Δημόσιο, σε «1 προς 10». Είναι το είδος της αριθμητικής αναλογίας που αποτελεί ταφόπλακα για νοοτροπίες του στυλ «τα δικά μας παιδιά…».

Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ της γαλάζιας βάσης είναι όμως δείκτης αναφοράς για κινήσεις στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Με τις υπουργικές και υφυπουργικές τοποθετήσεις τελειώσαμε. Με δυο – τρεις – πέντε εξαιρέσεις, βρήκαν όλοι θέσεις. Τι γίνεται όμως με τα «golden boys» της περιόδου 2004 – 2009; Αρκετοί εξ όσων ζέσταιναν τα τελευταία δύο χρόνια τις καρέκλες των καφενείων της Πλατείας Κολωνακίου ετοιμάζονται να επιστρέψουν. Να πάνε γενικοί γραμματείς ή διευθυντές γραφείων υπουργών. Να στελεχώσουν οργανισμούς και να διεκδικήσουν τις θέσεις-φιλέτα του Δημοσίου. Πολλοί είχαν βγάλει παραπολιτικά – και μάτι – με τους μισθούς των ιδίων ή των ιδιαιτέρων τους. Αλλωστε, η πενταετία Καραμανλή ήταν η χρυσή εποχή της δεκαετίας του ευρώ.

Η γρήγορη απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για κυβέρνηση ΝΔ, αλλά για σχήμα συνεργασίας. Οπως εκόπησαν διάφοροι – κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ – που πήγαιναν για υπουργοί, έτσι υπάρχει περιθώριο να ανακοπεί η ολική ή μερική επαναφορά των «golden boys» στους κόλπους του Κράτους. Παρ’ όλα αυτά, η ΝΔ είναι ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης και έχει τα δικαιώματά της. Ας πούμε στο Οικονομικών, ο Στουρνάρας τοποθέτησε τον καθηγητή Τσακλόγλου ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ και το Μαξίμου τον καθηγητή Μέργο ως γενικό γραμματέα. Συμφωνήθηκε μετά την αρχική κατανομή να γίνει εκτίμηση βιογραφικών, αλλά η ποσόστωση τηρήθηκε.

ΦΥΣΙΚΑ, στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε να κάνουμε με τεχνοκράτες. Ολοι αυτοί όμως που έχουν βάλει στο μάτι τα ρετιρέ του Δημοσίου δεν έχουν ανάλογες περγαμηνές. Τις διασυνδέσεις της καραμανλικής περιόδου ενεργοποιούν, αλλά και το επιχείρημα ότι ξέρουν τη δουλειά. Ωστόσο, η διαφορά από την περίοδο 2004-2009 είναι ότι οι αγελάδες δεν είναι πια παχιές και η κοινωνία παρακολουθεί με αυξημένη καχυποψία. Τα σκάνδαλα τραυματίζουν κάθε κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, όμως, πιο εύκολα μπορεί να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη.