Διακόσιες τριάντα δύο παραστάσεις σε δεκαπέντε διαφορετικούς χώρους αλλά στην ίδια πόλη: το Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου θα διεξαχθεί και φέτος το διάσημο ομώνυμο Φεστιβάλ, το κορυφαίο στο είδος του φεστιβάλ στον κόσμο. Ολες αυτές οι παραστάσεις – όπερα, κοντσέρτα, θεατρικά έργα – θα παιχτούν μέσα σε 45 μέρες, από τις 20 Ιουλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Και θα συγκεντρώσουν, για μία ακόμη φορά, τα περισσότερα μεγάλα ονόματα της λόγιας μουσικής αλλά και του θεάτρου.

Μαέστροι όπως οι Βαλερί Γκεργκίεφ, Ρικάρντο Μούτι, Κλάουντιο Αμπαντο, Ζούμπιν Μέτα, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, σολίστ όπως ο Μαουρίτσιο Πολίνι, ο δικός μας Λεωνίδας Καβάκος, ερμηνευτές όπως οι Πλάθιντο Ντομίγκο, Αννα Νετρέμπκο, Τσετσίλια Μπάρτολι, Γιόνας Κάουφμαν, Χοσέ Καρέρας, Ελίνα Γκαράντσα, Μαγκνταλένα Κόζενα, Ματίας Γκέρνε είναι μερικοί μόνο από τους σταρ της παγκόσμιας μουσικής που θα βρεθούν φέτος εκεί.

Οι εννέα όπερες που θα παιχτούν μαζεμένες δείχνουν ότι το Φεστιβάλ, το οποίο θεωρείται ότι άρχισε επίσημα το 1920 – αν και έχει ακόμη μεγαλύτερο παρελθόν -, χαίρει άκρας υγείας. Ο διευθυντής του, ο Βιεννέζος Αλεξάντερ Περέιρα που ανέλαβε με μεγάλο ενθουσιασμό τον νέο του ρόλο τον Οκτώβριο του 2011, λέει πως «κάθε χρονιά πρέπει να είναι μοναδική», υπόσχεται περισσότερες νέες παραγωγές, εξαγγέλλει από την επόμενη χρονιά την παραγγελία μιας νέας όπερας τον χρόνο, αυξάνει τις δραστηριότητες για παιδιά και νέους και καθιερώνει από φέτος και έναν μεγάλο χορό του Φεστιβάλ.