Ηλεκτρονικό «διάβασμα»

Την ηλεκτρονική του έκδοση εγκαινίασε το λογοτεχνικό περιοδικό «Διαβάζω», που ευελπιστεί να ενισχύσει και να προβάλει μέσω αυτής και την έντυπη έκδοση που έχει πολλά χρόνια ιστορίας. Το

www.diavazo.gr θα περνάει κάποιες επιλογές από την ύλη της έντυπης έκδοσης, θα έχει όμως και αυτόνομη ύπαρξη, με αρθρογραφία, κριτικές και νέες στήλες, όπως της Μαρίας Ξυλούρη που θα τιτλοφορείται «broken english» και θα συστήνει στο ελληνικό κοινό αγγλόφωνους συγγραφείς κάτω των 35 ετών. Θα υπάρχουν ειδήσεις από τον χώρο του βιβλίου, βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που είχε ανακοινωθεί καιρό τώρα, αλλά χρειάστηκε τον χρόνο της για να ετοιμαστεί. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι άξιζε τον κόπο, καθώς η ομάδα του περιοδικού και ο interaction designer Αντώνης Λύρας δούλεψαν πολύ. Τα αποτελέσματα αλλά και την πορεία σχεδιασμού της ιστοσελίδας, από τα προσχέδια μέχρι την ανάρτησή της, τα ανακοίνωσαν σε ειδική εκδήλωση προ ημερών, στον χώρο «Free Thinking Zone»

Μ.Π.

Αφιέρωμα στον Καρακατσάνη

Στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr την θεατρική παράσταση «Οι νταντάδες» από το «Θέατρο της Δευτέρας», παραγωγής 1982, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο αξέχαστος ηθοποιός. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία του Γιώργου Σκούρτη που σκιαγραφεί το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από μια απλή ιστορία, αυτή των «νταντάδων». Το έργο γράφτηκε το 1968 και πρωτοπαίχθηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη. Με την κοινωνική αυτή αλληγορία, ο συγγραφέας προσπαθεί να περάσει τους ήρωες του θεάτρου σκιών στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο, σατιρίζοντας τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Βασικοί ήρωες ο Πέτρος και ο Παύλος. Ο πρώτος είναι ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας, εκφράζει την ελευθερία και την άρνηση στον κομφορμισμό. Ο δεύτερος είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος που θέλει να συμβιβαστεί με το σύστημα και να ενταχθεί κάποια στιγμή σε αυτό. Οι δύο ήρωες συγκρούονται με την εμφάνιση ενός τρίτου, του Σταύρου, του ανθρώπου που θέλει να τους εξουσιάσει. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας αυτές τις φιγούρες προσπαθεί να περάσει πολιτικά μηνύματα για την Ελλάδα της εποχής του, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της λογοκρισίας. Μαζί με τον Θύμιο Καρακατσάνη εμφανίζονται ο Κώστας Μεσάρης και ο Γιώργος Κοτανίδης.

Χ.