Από τον Ινδοκαύκασο, στην Ευρώπη

Oι γυναίκες της φυλής των Καλάσα που ζουν στα βουνά του Ινδοκαύκασου και θρυλείται ότι έλκουν την καταγωγή τους από τους μακεδόνες στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μοιάζουν να είναι ουρανοκατέβατες. Διότι έχουν ακάλυπτο κεφάλι, το οποίο κοσμούν με ένα πολύχρωμο καπέλο, φορούν πολύχρωμα φουστάνια και περιδέραια, κυκλοφορούν μόνες και με ακάλυπτο πρόσωπο. Αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ «Οι Νύμφες του Hindu Kush» της Αννέτας Παπαθανασίου, με κεντρικό πρόσωπο τη Σαμίμ, την πρώτη κοπέλα της φυλής που κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Η ταινία (συμπαραγωγή ΕΡΤ και Modiano) είναι υποψήφια για το βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έρχεται ως συνέχεια της υποψηφιότητας για βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Golden Panda Awards 2011 του τηλεοπτικού φεστιβάλ Σιτσουάν της Κίνας.

Χ.

Η πτώση φέρνει πτώση

Επιτέλους. Η Village – μια από τις κορυφαίες αλυσίδες πολυκινηματογράφων – αποφάσισε να ρίξει την τιμή του εισιτήριου όλων των ημερών από τα 8,5 στα 7 ευρώ. Κάτι είναι κι αυτό. Ομως καθόλου ικανοποιητικό και συμβατό με την πτώση μισθών και συντάξεων. Το πρώτο βήμα έγινε. Αλλά για την επαναφορά στους κινηματογράφους χιλιάδων θεατών ελπίζω σε μια πιο γενναιόδωρη έκπτωση, η οποία να συμβαδίζει με τη γενική κατάσταση που βιώνει κάθε σκληρά εργαζόμενος πολίτης σ’ αυτή τη χώρα. Αντε και εις κατώτερα!

Δ.Δ..

Πολύ μακριά

Εντυπώσεις, καλύψεις, φωτογραφίες: το Ιντερνετ (κυρίως με τα μουσικά σάιτ) έχει γεμίσει υλικό από το Φεστιβάλ Κοατσέλα στην Καλιφόρνια, όπου κάθε μουσικόφιλος πηγαίνει ή ονειρεύεται να πάει, αφού όλοι όσοι έχουν κάτι να πουν – από το ροκ, το ραπ, τη σόουλ, την ηλεκτρονική σκηνή – δίνουν το «παρών» εκεί και όχι μόνο εμφανίζονται, αλλά φροντίζουν και η συναυλία τους να έχει κάτι διαφορετικό και να τη θυμάται ο κόσμος. Από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ, ανάμεσα στις εμφανίσεις που συζητήθηκαν ήταν του Ντρε μαζί με Σνουπ Ντογκ, Εμινεμ και το ολόγραμμα του Τουπάκ Σακούρ, η έκπληξη της Ριάνα στο λάιβ του Κάλβιν Χάρις και ο Γκοτιέ που μπορεί πριν από λίγο καιρό να έπαιζε σε κλαμπ για μερικούς φίλους, αλλά προχθές τον λάτρεψαν τα πλήθη της Κοιλάδας Κοατσέλα. Και ενώ, συναυλιακά, εμείς εδώ είμαστε όλο και πιο μακριά από τέτοιες μεγάλες μουσικές ιστορίες, υπάρχει και το κανάλι του φεστιβάλ στο ΥouΤube (http://www.youtube.com/coachella/) που δίνει μια ιδέα από το τι παίχτηκε στις σκηνές. Ας μη μελαγχολήσουμε όμως.

Μ.Μ.