Η ΡΑΕ για τη ΔΕΗ

Ενοχλημένοι δηλώνουν κύκλοι της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το χθεσινό σχόλιο των «ΝΕΩΝ» ότι η Αρχή «δεν επιτελεί τον ρόλο της, αλλά απλώς προσυπογράφει προειλημμένες αποφάσεις». Επισημαίνουν μάλιστα ότι μόνο εφόσον ενισχυθεί με το προσωπικό που της λείπει (διαθέτει μόνο 32 επιστήμονες, έναντι 75 που θα έπρεπε να έχει, και 6 δικηγόρους έναντι 16) θα μπορεί αποτελεσματικά να φέρει εις πέρας το επιπλέον φορτίο των αρμοδιοτήτων που της έχει αναθέσει με νόμο η Πολιτεία.

Δηλαδή, από το να εξετάζει καθημερινά καταγγελίες για θέματα ενεργειακής αγοράς και να επιβάλλει κυρώσεις στους παρανομούντες, μέχρι το να εκδίδει άδειες και άλλες αποφάσεις, και όχι απλώς να γνωμοδοτεί γι’ αυτές όπως συνέβαινε μέχρι και τον Αύγουστο.

Πάντως ακόμη κι έτσι, η ΝΔ ζήτησε χθες από τη ΡΑΕ διά του τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος Σταύρου Καλαφάτη, να παρέμβει για να ελέγξει σε βάθος τα κοστολογικά στοιχεία που της έχει στείλει η ΔΕΗ όσον αφορά τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας…

Θολώνει τα νερά;

Σε holding εταιρεία μετατρέπεται η Coca – Cola 3E αφού η διοίκηση δρομολογεί την εισφορά των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα σε κατά 100% θυγατρική εταιρεία. Πρόκειται να εισφερθούν τα τρία εργοστάσια σε Σχηματάρι, Πάτρα και Ηράκλειο, το δίκτυο διανομής και πωλήσεων καθώς και η εταιρεία Τσακίρης.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως η προτεινόμενη αλλαγή της εταιρικής δομής δεν θα έχει οιαδήποτε αρνητική επίδραση στους πελάτες, εργαζόμενους ή μετόχους της εταιρείας και θα διασφαλίσει έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ της εταιρείας, η οποία συντονίζει τη δραστηριότητα του ομίλου σε 28 χώρες, και του κλάδου παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα, αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή. Με την αλλαγή αυτή, πλέον η εταιρεία δεν θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει το Χρηματιστήριο για τις επιδόσεις της στην Ελλάδα, που τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα» του ομίλου. Από κέρδη προ φόρων και τόκων 96 εκατ. ευρώ το 2009, κατέγραψε το 2011 ζημίες 22 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες αν η ισραηλινή εταιρεία Delek θα εκδηλώσει ενδιαφέρον στον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ, η καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη φάση του οποίου είναι αύριο.

Αλλες ενεργειακές πηγές εκτιμούσαν πως η απόκτηση της ΔΕΠΑ θα εξυπηρετούσε τα σχέδια των Ισραηλινών να μεταφέρουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος τις ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί τον τελευταίο χρόνο από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμίρ. Αλλοι ωστόσο κύκλοι θεωρούσαν πως τελικά δεν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Delek ασχολείται αποκλειστικά με έρευνες υδρογονανθράκων και όχι με το εμπόριο, όπως είναι η ΔΕΠΑ.

Αναστολή

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει μόνο για λίγους μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη του έτους, την εφαρμογή της διάταξης που περιορίζει την υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών μέσω των εφημερίδων εξέφρασε χθες στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.

«Από το 2013 και πέρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μιλούμε για δημοσιεύσεις», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ λίγο πριν ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την επιχειρηματικότητα, εισηγήθηκε να δοθεί παράταση ενός έτους στο σημερινό καθεστώς επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης βλέπουν να απειλούνται οι θέσεις εργασίας τους.