Στον χορό των μειώσεων μισθών μπαίνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, καθώς και η διοίκηση της Alpha Bank κάλεσε τον σύλλογο του προσωπικού της για την υπογραφή νέας σύμβασης η οποία θα προβλέπει μείωση μισθών κατά 20%.

Στο διάστημα αυτό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και των εργαζομένων για την προσαρμογή των δαπανών μισθοδοσίας σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Το περιβάλλον ύφεσης και μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και οι πιέσεις της τρόικας και της Τραπέζης της Ελλάδος για άμεση λήψη μέτρων περιορισμού των λειτουργικών δαπανών δεν επιτρέπουν άλλη αναβολή των σχετικών αποφάσεων, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Σε ανάλογες κινήσεις έχουν ήδη προβεί η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στην Εμπορική Τράπεζα έχει υπογραφεί νέα επιχειρησιακή συμφωνία με περικοπές έως και 7,50%. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, πλέον με τον νέο εργασιακό νόμο ασκείται πίεση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων, ώστε να διασφαλιστούν για εύλογο χρονικό διάστημα οι αποδοχές και να μη μειωθούν στα κατώτερα επιτρεπτά όρια.

Η διοίκηση της Εθνικής, σε μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεών της, προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε μειώσεις 15% των μισθολογίων όσων έχουν βαθμό βοηθού γενικού διευθυντή και άνω, ενώ αναμένει τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να βρεθεί μια «χρυσή τομή» και να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση με στόχο την εξοικονόμηση σε ετήσια βάση ποσού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

«Μπαίνουμε σε μια φάση βίαιης προσαρμογής του κόστους και του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς προσθέτοντας ότι «θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα οι ρυθμοί υποχώρησης των δαπανών λειτουργίας». Τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 7,4% σε επίπεδο τραπεζών και κατά 5,1% σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της χαρακτηρίζει μικρή, συγκριτικά με το μέγεθος των προκλήσεων, την περιστολή των εξόδων που έχει πραγματοποιηθεί έως και σήμερα και κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού του κόστους». Αλλωστε και στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για μειώσεις μισθών, με τη διοίκησή της να ζητεί περικοπές έως και 22%.

Εξάλλου, εκτός από τις προαναφερθείσες ενέργειες, οι τραπεζίτες ετοιμάζονται και για κλείσιμο μονάδων προκειμένου να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των δαπανών. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι από τα μέσα της εφετινής χρονιάς έως και το φθινόπωρο του 2013 θα επιχειρηθεί η συρρίκνωση του δικτύου και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων έως και κατά 30%. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να αναμένουμε μια μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 10%-15%, για να ακολουθήσει κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις, με τις δυνατότητες που δίνει ο νέος εργασιακός νόμος.