Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι οι δύο διαδικασίες - της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI - αλληλεξαρτώνται. «Τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, όχι αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται την τρέχουσα περίοδο με την τρόικα αφορά στις αποκλίσεις του 2011-2012, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ).

Τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση συζητά «με την τρόικα τις αποκλίσεις του 2011 και τις εκτιμώμενες αποκλίσεις του 2012, οι οποίες για το 2011 και για το 2012 δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ». Οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προβλέπουν έλλειμμα 8,5%-9% για το 2011 και 7% για φέτος.

Οι πιέσεις της τρόικας για εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ (ποσοστό 1% του ΑΕΠ) εφέτος, από αμυντικές δαπάνες και δαπάνες υγείας, είναι ασφυκτικές, ώστε οι δανειστές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το νέο πακέτο συνδέεται άμεσα με το PSI - συμφωνία που μένει ακόμη να κλείσει. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο πως η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, αλλά δεν θα κλείσει πριν η Αθήνα δείξει στους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

«Η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη και δεν θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό», δήλωσε ο τραπεζίτης.

«Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την Τράπεζα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro Working Group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων - ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία - και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στο κράτος και «η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης της χώρας είναι μάχη και για την εξυγίανση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος».

Για τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχουν αναλάβει ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από