Eνας γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, ο Ρασίντ Νεκάζ, προσφέρθηκε αυτή την εβδομάδα να πληρώνει αυτός τα πρόστιμα όσων καταδικαστούν με βάση τον νέο γαλλικό νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Θα είναι ο πρώτος που θα την αρνηθεί, διευκρίνισε, και στη συνέχεια θα πληρώνει τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και σε άλλους «αρνητές» από ένα ταμείο ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχει δημιουργήσει. Οχι διότι δεν πιστεύει πως διαπράχθηκε γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, αλλά χάριν της ελευθερίας της έκφρασης. Ηδη ο Νεκάζ πληρώνει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη Γαλλία και το Βέλγιο στις γυναίκες που φορούν μπούρκα ή νικάμπ. «Δεν είναι τυχαίο που τα βάζουμε με τους Τούρκους», υποστηρίζει. «Θα φανταζόσασταν έναν νόμο που τιμωρεί την άρνηση της γενοκτονίας των Ινδιάνων της Αμερικής;».

Ο 40χρονος Νεκάζ έχει θέσει την περιουσία του στην υπηρεσία των αρχών του. «Το χρήμα δεν κάνει την ευτυχία, αλλά σου επιτρέπει να εγγυηθείς την ελευθερία της έκφρασης», εξηγεί. Τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προώθησε τόσο τον νόμο για την μπούρκα όσο και αυτόν για την Αρμενική Γενοκτονία, τον χαρακτηρίζει «συνταγματικό παραβάτη». «Δεν υπερασπίζομαι την μπούρκα, αλλά την ελευθερία να ντύνεται κανείς όπως του κάνει κέφι», είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο, μετά την επιβολή της απαγόρευσης σε δημόσιους χώρους των ενδυμασιών που κρύβουν το πρόσωπο και το σώμα – όπως η μπούρκα και το νικάμπ. «Σήμερα μπορεί να σταματάμε τις γυναίκες που φορούν το νικάμπ, όμως αύριο ποιος θα εμποδίσει ένα κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμους που θα απαγορεύουν τις μίνι φούστες ή τα τατουάζ ή τα τρυπημένα αυτιά; Ποτέ δεν ξέρεις πού θα τελειώσει αυτή η κατηφόρα». Τις προάλλες δήλωσε πως δεν θα του κακόπεφτε να γίνει «ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος» του Σαρκοζί, αφού ο νέος νόμος προβλέπει, πέραν του προστίμου, και φυλάκιση…

Ο Νεκάζ έκανε περιουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 χάρη στη φούσκα των εταιρειών του Ιντερνετ και επενδύσεων στα ακίνητα. Δημιούργησε το ταμείο του ενός εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο, μαζί με την αμερικανικής καταγωγής και καθολική στο θρήσκευμα σύζυγό του στο πλαίσιο μιας ένωσης με την επωνυμία «Κάτω τα χέρια από το Σύνταγμά μου». Μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 27 πρόστιμα που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 3.000 ευρώ. «Το χρήμα μού δίνει τη δύναμη να καθιστώ αναποτελεσματικούς τους νόμους που θεωρώ άδικους και να γελοιοποιώ το γαλλικό κράτος», εξηγεί.

Ο Νεκάζ έχει αγοράσει στην Ωβέρνη μια έκταση 160 στρεμμάτων την οποία μισθώνει σε Ρομά έναντι συμβολικού ενοικίου 1 ευρώ. Και λέει πως μπορεί να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Το 2007 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον αριθμό των αναδόχων της υποψηφιότητάς του που είναι απαραίτητος για να συμμετάσχει.