Εναν μικρό στρατό θα μπορούσαν να φτιάξουν οι πολυάριθμοι ήρωες του Ντίκενς. Δεν υπάρχει τάξη ή ηλικία που να μην εκπροσωπείται σε αυτή την παρέλαση. Παιδιά φτωχά, ορφανά, δολοφόνοι, χρεοκοπημένοι, φυλακισμένοι, άστεγοι, παραμελημένοι και, από την άλλοι, οι πλούσιοι, οι τσιγκούνηδες, οι ευεργέτες (μετρημένοι), δικαστές, διεφθαρμένοι άνθρωποι της εξουσίας. Ξεχωρίζουμε ωστόσο αρκετούς:
1. Ντέιβιντ Κόπερφιλντ Είναι ο πιο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του Ντίκενς που παραπέµπει στα δικά του παιδικά χρόνια. Ο συγγραφέας αφού εκθέσει εργοδότες και σκληρές συνθήκες εργασίας, δίνει µια ωραία ευκαιρία στον ήρωά του να εκπληρώσει τα όνειρά του και να γίνει ένας πετυχηµένος συγγραφέας.
2. Ολιβερ Τουίστ
Το πιο διάσηµο ορφανό και ταλαιπωρηµένο παιδί, το πρώτο παιδί πρωταγωνιστής σε αγγλικό µυθιστόρηµα. Η έκκληση «Παρακαλώ, κύριε, θέλω λίγο ακόµη» έκανε να σπαράξουν εκατοµµύρια καρδιές αναγνωστών. Ευτυχώς ένα καλό τέλος υπάρχει και γι' αυτόν, αν και ο Ντίκενς δεν χαρίζεται σε όλους τους υπόλοιπους.
3. Μαντάμ Ντεφάρζ Από την «Ιστορία δύο πόλεων». Ηταν ακριβώς το αντίθετο του Ολιβερ Τουίστ. Η πιο αδυσώπητη γυναικεία φιγούρα ευχαριστιόταν να βλέπει την γκιλοτίνα να πέφτει στα κεφάλια των καταδικασµένων, τους οποίους η ίδια έστελνε στην κρεµάλα µε τα ψέµατά της. Μόνο που και αυτή δεν θα έχει καλό τέλος - φρόντισε γι' αυτό ο συγγραφέας.
4. Η Εστέλα
Στις «Μεγάλες προσδοκίες». Είναι ένας ιδιόµορφος χαρακτήρας, ούτε κακός αλλά ούτε ιδιαίτερα αρεστός. Η παγωµένη οµορφιά της φέρνει σε απόγνωση τον Πιπ. Αυτή η ψυχρότητα όµως δεν οφείλεται στην ίδια: µια άλλη µητρική φιγούρα τής τα έµαθε όλα αυτά. Η Μις Χάβισαµ.
5. Μις Χάβισαμ
Η γυναίκα που µεγάλωσε την Εστέλα, χωρίς µητρικά αισθήµατα, εγκλωβισµένη στη δική της ατυχία, να σέρνει έναν απολιθωµένο «γάµο» και να µετανοεί στο τέλος για τη σκληρότητά της, πολύ αργά όµως και γι' αυτήν… Φωτιά!
6. Εστερ Σάμερσον
Είναι η µοναδική αφηγήτρια του Ντίκενς, ηρωίδα του µυθιστορήµατος «Ζοφερός οίκος». Ορφανή και αυτή, ψάχνει την ταυτότητά της σε ένα µυθιστόρηµα που θεωρείται ίσως το καλύτερο του Ντίκενς λόγω και της δεξιοτεχνικής αφηγηµατικής τεχνικής του. Η Εστερ παραµένει η ιδανική τέλεια γυναίκα της βικτωριανής περιόδου ή όπως θα την ήθελαν να είναι εκείνη την περίοδο οι βικτωριανοί.
7. Εμπενίζερ Σκρουτζ Είναι τόσο διάσηµος ως χαρακτήρας που το επώνυµό του κατέληξε να χαρακτηρίζει τους τσιγκούνηδες και µίζερους τύπους. Ενας χαρακτήρας που αγαπιέται επειδή απεχθάνεται την αγάπη - αυτό κι αν δεν είναι συγγραφική δεξιοσύνη. Η µεταστροφή του, στο τέλος, τη βραδιά των Χριστουγέννων, αν δεν είναι τόσο πιστευτή, αφήνει εντούτοις µια ελπίδα και για τους υπόλοιπους Σκρουτζ του πλανήτη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από