Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΒBC, σε αρκετές περιπτώσεις οι δύτες χρησιμοποιούν εκρηκτικά προκειμένου να διευκολυνθεί η εισοδός τους σε σημεία του κρουαζιερόπλοιου, όπου ενδέχεται να υπάρχουν αγνοούμενοι.

Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν πλέον και τον «πονοκέφαλο» της περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς οι  2.380 τόνοι μαζούτ που παραμένουν στις δεξαμενές του μισοβυθισμένου Costa Concordia απειλούν το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης, μια περιοχή 777 τετραγωνικών χιλιομέτρων που φιλοξενεί τόνους, μπαρακούντα, δελφίνια και ενδημικά είδη.

Αν τα καύσιμα διαρρεύσουν από το κρουαζιερόπλοιο, «οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπαστιάνο Βενέρι, ειδικός της μεγάλης ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente.

«Ένα κυβικό εκατοστό πετρελαίου μπορεί να μολύνει ένα κυβικό μέτρο θαλασσινού νερού, από το οποίο όλες οι μορφές ζωής εξαφανίζονται» επισήμανε.

Ο καπετάνιος του πλοίου βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για κατά συρροήν ανθρωποκτονίες, βύθιση και εγκατάλειψη πλοίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν, τη στιγμή του ατυχήματος εκείνος βρισκόταν στο εστιατόριο του πλοίου μαζί με μία 24χρονη γυναίκα από τη Μολδαβία, η οποία εργάζεται ως μεταφράστρια στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του Costa Concordia.

Η Ντομνίκα Τσεμορτάν μίλησε σε μέσα ενημέρωσης της Μολδαβίας και υπερασπίστηκε τον πλοίαρχο. Όπως είπε, «έκανε εξαιρετική δουλειά και έσωσε πάνω από 3.000 ανθρώπους». Είπε, επίσης, ότι βρέθηκε στη γέφυρα του πλοίου για να βοηθήσει στην εκκένωσή του και κυρίως να καθοδηγήσει τους Ρώσους, μεταφράζοντας στη γλώσσα τους τις εντολές του καπετάνιου.

Εν τω μεταξύ, τα αιτήματα για αποζημιώσεις για την τραγωδία του Concordia μπορεί να φθάσουν έως και το ένα δισ. ευρώ, όπως δηλώνουν στον ιταλικό Τύπο στελέχη του τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η εφημερίδα Corriere della Sera γράφει ότι αν συνυπολογίσει κανείς τα αιτήματα αποζημίωσης που θα υποβάλουν οι ναυαγοί, το ιταλικό κράτος και οι περιφέρειες, μπορεί να καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουλάχιστον στην πρόσφατη ιταλική ιστορία.

«Σταματήστε να βλέπετε το ναυάγιο ως αξιοθέατο!»

Την ίδια στιγμή, η υπεύθυνη του εξωραϊστικού συλλόγου του νησιού Τζίλιο Σαμάνθα Μπρίτσι ζήτησε να σταματήσει η ροή τουριστών που μεταβαίνουν στην περιοχή για να δουν το σημείο στο οποίο ναυάγησε το Costa Concordia. 

«Έχουν φτάσει κάποιοι  τουρίστες που είχαν ως μόνο κίνητρο την περιέργεια. Ευχόμαστε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει. Θέλουμε να έρχονται επισκέπτες που θέλουν να  δουν τις ομορφιές του νησιού μας και όχι με μόνο κίνητρο την  παθολογική βούληση και περιέργεια να βρεθούν στον τόπο ενός τραγικού συμβάντος», δήλωσε η κυρία Μπρίτσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από