Στη συνάντηση που είχε ο κ. Νταλάρα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ απαιτεί να υπάρξει μικρότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Νταλάρα μετέβη στο Παρίσι.

Η αναχώρησή του, ωστόσο, δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις για το PSI, οι οποίες συνεχίζονται, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου το IIF.

Ο εκπρόσωπος του IIF επισημαίνει ότι πολλά από τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, αναφορικά με την αποχώρηση των κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ, δεν έχουν καμία βάση.

Δημοσιεύματα υποθέτουν ότι έχουν καταρρεύσει οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της επιτροπής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, ενώ συμβαίνει «ακριβώς το αντίθετο», σημειώνει το IIF.

«Απολύτως αναληθή» είναι και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ έφυγαν απρόσμενα από την Αθήνα, προσθέτει.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι δύο εκπρόσωποι της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών είχαν προσωπικές υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας, που είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, και έφυγαν και οι δύο από την Αθήνα, «όπως ήταν πολύ καιρό προγραμματισμένο».

«Η επίσκεψη του στο Παρίσι δεν έχει να κάνει με τις συζητήσεις για το PSI. Και οι δύο είναι πλήρως διαθέσιμοι να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο», είπε.

«Εν τω μεταξύ», συμπληρώνει, «μία ομάδα ειδικών που εκπροσωπεί» την επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών, «παραμένει στην Αθήνα και θα εργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές πτυχές του PSI».

Το θρίλερ

Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του κ. Νταλάρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαρλς Νταλάρα θα παρουσιάσει τους επιμέρους όρους της συμφωνίας στο Νταβός στις 26 Ιανουαρίου και, σε κάθε περίπτωση, το κείμενο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο για να λάβει την έγκριση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.

«Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε πηγή που επικαλείται το Reuters.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν υπήρξε διάσταση απόψεων ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βάσει των όρων που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει το η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές, η οποία εκφράστηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα το απόγευμα της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ καθώς ο Πόουλ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για τα ομόλογα διάρκειας έως το 2020 και στο 4,6% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2021καθώς και 10ετής περίοδος χάριτος.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως το μεσημέρι της Παρασκευής συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%. Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Συγκεκριμένα, το μέσο κουπόνι που προτείνουν ΔΝΤ και Γερμανία είναι κοντά στο 3,5%, δηλαδή αρχίζει ελαφρά κάτω από το 3%. Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας είναι υψηλότερη από 68%, ποσοστό που δείχνει μέχρι σήμερα να είναι η «κόκκινη γραμμή» των ιδιωτών ομολογιούχων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η σύνδεση του επιτοκίου των νέων ομολόγων ή της χρονικής διάρκειας τους μετά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Δηλαδή, αν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλή τα επόμενα χρόνια, τότε να αυξηθεί το επιτόκιο ή να εξαφληθούν ταχύτερα τα ομόλογα.

Επίσης, αλλαγή υπάρχει και στο θέμα των μετρητών που θα δοθούν στους ομολογιούχους στο πλαίσιο τoυ PSI+ (στο πλαίσιο της συμφωνίας θα έπαιρναν το 35% σε νέα ομόλογα και το 15% σε ρευστό), καθώς φαίνεται ότι προτιμάται η εναλλακτική λύση των βραχυπρόθεσμων (διάρκειας έως 2 ετών) ομολόγων του EFSF που θα έχουν την ίδια αξία σε όρους NPV με το 15% που θα δινόταν σε μετρητά.

Η ανακοίνωση του IIF

H συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το IIF, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (στην απομείωση του χρέους – Private Sector Involvement, PSI) αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους» ανέφερε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του, Τσαρλς Νταλάρα, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα, που διήρκεσε από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής έως και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.